Mielipide

Päästöoikeuden hinta on turpeen tuho

Turpeesta on puhuttu ja kirjoitettu paljon. Kaikki ei ole ollut totta ja kansalaisia on johdettu tarkoitushakuisesti harhaan.

Kaikki viisaus ei ole minunkaan päässäni, mutta tietoa olen löytänyt eri lähteistä. Vapon nettisivuilta voi itse kukin todeta ne oikeat syyt, minkä tähden turve sekä turvetuotanto ja -yrittäjät ovat ahdingossa.

Vapon mukaan turpeen käyttö laski vuonna 2019 20 prosenttia ja viime vuonna lasku jatkui. Siihen on kaksi syytä. Se toinen syy ei ole nyt tänä vuonna voimaan astunut 2,7 euron veronkorotus megawattitunnille. Korotus koski yhtälailla kivihiiltä, maa- ja nestekaasua sekä kevyttä ja raskasta polttoöljyä.

Suurin syy on turpeelle aiheutettu imagohaitta viime vuosikymmenten aikana. Vapon mukaan energialaitokset eivät halua ostaa turpeella tuotettua energiaa. Näin turpeen markkinat ovat huonontuneet merkittävästi.

Toinen ja suurin syy turve-energian hinnannousuun on päästöoikeuden hinnan nouseminen. Vuoden 2017 toukokuusta lähtien päästökauppaan liittyvän päästöoikeuden hinta on noussut moninkertaiseksi noin viiden euron tasolta 20 euroon/ hiilidioksiditonni, vuonna 2018 ja viime vuoden loppuun mennessä noin 30 euron tasolle.

Turpeen tuotanto oli Bioenergia ry:n mukaan 22,2 miljoonaa kuutiota vuonna 2018, vuonna 2019 se oli 13,7 ja 2020 8,9 miljoonaa kuutiota. Tähän laskuun ei voi olla mitenkään vaikuttanut tämän vuoden alussa voimaan astunut energia­veron korotus.

Venäjältä tuodusta turpeesta joutuu maksamaan ihan saman energiaveron ja käsitykseni mukaan päästömaksunkin. Viime vuonna Venäjältä tuotiin 0,1 prosenttia Suomessa käytetyn polttoturpeen määrästä.

Kun tutustuin broilerin tuotantoon 1970–80 lukujen taitteessa, niin kaikki sen alueen broileritilat käyttivät kuivikkeena kutteria. Kanaloissa oli raikas tuoksu ja ne olivat valoisia. Muistelisin, että kutteria ei aina saatu riittävästi. Minä kyselin, miksi ei käytetä turvetta.

Myöhemmin turpeen käyttö kanaloiden kuivikkeena yleistyi ja tänä päivänä sitä kai käytetään yksinomaan. Turve on myös tärkeä kuivike nautakarjataloudessa ja ilman sitä tulee varmasti ongelmia.

Mikko Kärki

mv. evp

Lempäälä

Lue lisää

Turvetuotanto tarvitsee puolustajansa

Huoltovarmuus ei ole tuontitavaraa

Päästökaupan odotukset toteutumassa

Energiapolitiikka ei ole rakettitiedettä