Mielipide

Suomi irti trumpismista

Meidän suomalaistenkin on vaikea hyväksyä Yhdysvaltain presidentti Trumpin menettelyä hänen hävittyään lailliset vaalit. ”En luovu.” Laki tulee kuitenkin vastaan, ja trumpismi häviää ruman taiston.

Suomen perustuslakivaliokunta on todennut ulkoministeri Haaviston toimineen laittomasti. Ministeri myöntää, mutta ei luovu mandaatistaan.

Vihreät puolustavat edustajaansa jopa hallituskysymyksellä. Muut taipuvat. Ministerinä lakia rikkonut, siis rikollinen, saa jatkaa ulkoministerinä.

Trumpismi on näin pesiytynyt Suomeen. Hallituksen luotettavuus on kokenut pahan kolauksen niin kansainvälisesti kuin lakia kunnioittavien suomalaistenkin keskuudessa. Keskustan ja vihreiden kannatus laskee sisäänlämpiävistä toiveista huolimatta.

Koronaa kiitettävästi torjuva hallitus kaatuu, kunhan virus saadaan aisoihin. Suomen ja puolueen ydinasioita puolustavan keskustan tulee sanoutua irti trumpismista uskottavasti, julkisesti, heti. Yhdysvaltojen tavoin.

Lakia kunnioittava Pekka Haavisto luopuisi fiksuna miehenä vapaaehtoisesti ulkoministerin salkusta. Nyt politiikan kiemurat tuntuvat olevan esteenä.

On siis keskustan omankin tervehdyttämisen aika. Haavisto ei voi jatkaa laillisessa hallituksessamme.

Esko Eela

teollisuusneuvos

Säkylä

Haavisto ei voi jatkaa laillisessa hallituksessa.

Lue lisää

Keskusta vaatii työllisyystoimia: "Kotimaista omistajuutta on tuettava"

Syyttäjä teki syyttämättäjättämispäätöksen ulkoministeri Pekka Haaviston liikennekäyttäytymisasiassa – ministeri välttyy rikossyytteeltä

Keskustan Saarikko: "Kemin kaltaiset investoinnit ovat enemmän kuin tervetulleita, ja toivon totisesti, että kaikki hallituspuolueet ajattelevat näin"

"Ikävöittekö minua?" kysyi ex-presidentti Donald Trump – esiintyi ensimmäistä kertaa virkakautensa jälkeen