Mielipide

Voiko maaseutua tuoda?

Valtava MTK:n mainostaulu peitti koko sikalan päädyn ja näkyi komeasti valtatielle. Muistan, kun sitä pystytettiin talkoilla. Olin 6-vuotias.

Taulussa luki: MAASEUTUA EI VOI TUODA – maanviljelijät. Jo tuolloin 1980-luvulla oli kova tarve puolustaa suomalaista maaseutua niin Saarijärvellä kuin muualla, eikä sen tarve ole muuttunut mihinkään.

On nurinkurista, että globaali markkinatalous vaatii meiltä tuottajilta yhä tiukempaa kustannustehokkuutta, ja samaan aikaan osa kuluttajista vaatii pienimuotoista ja lähes omavaraistalouteen verrattavaa tuotantoa. Voivatko ne pärjätä rinnakkain?

Erikoistuminen pienimuotoisesti onnistuu harvaan asutussa maassamme harvoilta. Mitä jää jäljelle? Se kilpailu­kykyinen tehokkaampi yksikkö.

Suomalainen maa- ja kotieläintalous on yksi maailman edistyneimmistä eläinten hyvinvoinnin sekä tarkan ja luotettavan valvonnan suhteen. Meillä ei käytetä antibiootteja ennaltaehkäisevästi kuten monissa maissa, ei katkaista sikojen saparoita eikä kanojen nokkia. Kasvinsuojeluaineiden käyttö on vähäistä näillä korkeuksilla.

Meillä pyritään eläinten ruokinnassa viimeisestäkin soijakilosta eroon. Moni­vuotinen nurmi, jota nauta syö, on Suomen valtti karjan­ruokinnassa ja paljon parempi hiilinielu kuin yksivuotinen kasvi. Vettä meillä riittää.

Kun olosuhteet ja hoiva ovat kunnossa, ei iso yksikkö ole sen huonompi kuin pienempikään. Eikä päinvastoin. Toinen eläin on eläimen lauma, ei ihminen.

Mitä tuottavampaa ruuantuotanto olisi, sitä hienommat olot eläimille pystyttäisiin järjestämään. Hyvinvoiva tuottaja on eläimen hyvin­voinnin paras tae. Tästä ei pitäisi olla epäselvyyttä.

Mutta miten se onnistuu, jos kuluttajille hoetaan, mitä edullisempi ostoskori, sitä kannattavampi asioida. Miten kauan tätä hokemaa voi toistaa, jos kuluttajille opetetaan, että kaikki muut elinkustannukset nousevat vähitellen, mutta eettinen ja puhdas ruoka on saatava mahdollisimman halvalla kauppaan.

Tässä on suuri ristiriita ja tätä asiaa ei ainakaan auta tuottajien syyllistäminen. Tämän pitäisi olla koko Suomen asia. Kohtuus kaikessa ja vähemmän on enemmän ovat hyviä elämänohjeita sekä mielenterveytemme että ympäristön kannalta, josta niin paljon huolehditaan.

Maaseutu olemme me kaikki eri alojen ihmiset, jotka täällä asumme. Sitkeydellä ja uskossa vaalimme ja kehitämme kotiseutujamme alati muuttuvassa ajassa. Ei rikkomalla vaan rakentamalla. Maaseutua ei voi tuoda!

Liisa Ojantakanen

maatalousyrittäjä

agrologi, AMK

Siikalatva

Lue lisää

Jäsenmaksu mietityttää

Kesäloman leirien ilmoittautuminen on alkanut – 4H-yhdistysten Ruokakoulun teema on tänä vuonna lähiruoka

Korona ryöpsähti pienessä Oripään kunnassa – Yle: Tartuntoja useilla maataloustyöpaikoilla

Helena Petäistö ehdottaa: mummonmökeistä Suomen matkailun vetonaula – Kunnat tuntevat mummonmökkinsä, MTK tuntee maaseudun ja maatilamajoituksella on verkostonsa