Mielipide

Kalastus ei kaipaa uusia maksuja

Toimittaja Pekka Ervasti viittasi kolumnissaan (MT 17.2.) EU:n selvitykseen, jonka mukaan kuusi kymmenestä suomalaisesta katsoo, että Euroopan unioni kehittyy väärään suuntaan. Ervasti olisi itsekin vastannut samoin, vaikka kertookin kansan­äänestyksessä kannattaneensa jäsenyyttä.

Minulla ei nuoren ikäni takia ollut koskaan mahdollisuutta äänestää EU-jäsenyydestä. Ajattelen kuitenkin niin, että parempi EU:ssa kuin sen ulkopuolella. Maantieteellemme emme mitään voi, ja Ison-Britannian EU-ero toimii lähinnä varoittavana esimerkkinä.

Ervasti kertoo keskeneräisestä valmistelusta, jonka mukaan Suomessa saatettaisiin soveltaa sisävesillemme direktiiviä, joka on suunniteltu merten roskaamisen ehkäisemiseksi. ”Korona-aikana tämmöiset EU-järjettömyydet menevät eduskunnan läpi hulahtamalla”, Ervasti toteaa.

Uskallan olla eri mieltä. Purematta ei kaikkea tule niellä. Kyllä eduskunnassa hereillä ollaan.

Mereen päätyviä haamuverkkoja ja muuta muoviroskaa on ehdottomasti vähennettävä. Suomen sisävesille kerta­käyttömuoveja koskevaa direktiiviä ei ole kuitenkaan syytä soveltaa.

Suomen ympäristökeskuksen (Syke) mukaan maamme rantojen roskista vain 0,06 prosenttia on kalastuksesta aiheutuvaa roskaa. Suomen sisävesillä ongelmaa ei siis käytännössä ole. Esitin hallitukselle 12. helmikuuta kirjallisen kysymyksen, jotta kyseisen direktiivin soveltamisessa noudatettaisiin maalaisjärkeä. Samalla on vaikutettava ympäristöministeriön valmisteluun.

Direktiivin soveltaminen sisävesillä voisi johtaa sekä vapaa-ajan- että ammatti­kalastajien kulujen nousuun muun muassa kierrätysjärjestelmien rakentamisen kautta. Yrityksille tuleva tuottajavastuu tarkoittaisi sitä, että niiden pitää järjestää muovijätteen keräys ja kantaa siitä aiheutuvat kustannukset.

Monille pienille yrittäjille lisäkulut voisivat polttaa kannattavuuden. Nousevat kustannukset näkyisivät myös kalastustarvikkeiden hinnoissa.

Pahimmillaan tilanne voisi johtaa siihen, että Suomi torjuu ongelmaa, jota ei ole, ja aiheuttaa tästä kalastusvälineitä valmistaville yrityksille kohtuuttomat kustannukset. Suomessa on Kuusamon Uistimen ja Rapalan kaltaisten maailmallakin mainetta niittäneiden yritysten lisäksi paljon pieniä kalastusvälineiden valmistajia.

Direktiiviä ei tule soveltaa sisävesillä. Sen sijaan on keskityttävä kotimaisen kalan hyödyntämisen lisäämiseen ja edistettävä kalastusmatkailua ja virkistyskalastusharrastusta.

Joonas Könttä

kansanedustaja (kesk.)

Jyväskylä

Lue lisää

Muoviroskaa päätyy vesistöihin myös Suomessa – kansalaisia kannustetaan siivoamaan rantoja

Harva puhdistaa enää kasvojaan muovin avulla: Kosmetiikan mikromuovien määrä väheni murto-osaan Euroopassa

Muoviroskaa ja mikromuovia löytyi WWF:n tutkimuksessa Suomen hiekkarannoilta Perämereltä Suomenlahdelle – Arvaatko, mikä on yleisin muoviroska?

Kalastusopas kertoo, mitä rannalle jätetty siima voi aiheuttaa: "Poikanen hyppi sisuskalunsa rikki"