Mielipide

Alkiolainen linja hukassa muillakin

Väitöskirjatutkija Timo Kaunisto kertoo mielipiteessään perussuomalaisten olevan kaukana Alkiosta (MT 19.2.) Näin varmasti on, elihän Santeri Alkio 1862–1930 eikä sen aikuista ”Alkiolaista linjaa” voi 2021 vuoden toiseksi suurin eduskuntapuolue suoraan toteuttaakaan. Kaukana alkiolaisuudesta on vihervasemmiston apupuolueena hääräävä kepukin.

Maalaisliitto perustettiin 1906, jolloin torpat olivat vielä itsenäistymättä ja karjalaiset asuivat kotitanhuvillaan. 1920-luvun alussa torpparivapautuslain myötä maahan muodostui runsaasti pien­tiloja kuten muuan Hemmon pientila Urjalan Harittuun.

Sama kehitys jatkui Lex Kallion ja Veikko Vennamon johtaman ASO:n (Maatalous­ministeriön asutusasiain­osaston) maanhankintalain myötä karjalaisten ja rintama­miesten omien kotien perustamiseksi.

Näin muodostui tarve pientilallisten edunvalvojasta. Vanha maalaisliitto/keskusta­puolue ei 50-luvullakaan pystynyt tuohon tarpeeseen vastaamaan ja näin syntyi Suomen pientalonpoikain puolue, myöhemmin SMP ja perussuomalaiset. Tietenkään perussuomalaiset ei enää voi olla ainoastaan pienviljelijän asialla, koska pienviljelijät ovat sukupuuton partaalla kuten saimaannorppa.

En tunnista Kauniston mainitsemaa katkeruutta enkä naisvihaa. Verokapinan allekirjoitan etenkin polttoaineverojen korottamisien osalta.

Olen ylpeästi perus­suomalainen pienviljelijä ja vaivaismetsätalouden harjoittaja. SMP:n viiri piironkin päällä, Vennamon reliehvi kamarin seinässä ja syvä kunnioitus menneille pienviljelijäsukupolville.

Mikko Nurmo

Valkeakoski

Pienviljelijät ovat sukupuuton partaalla kuten saimaannorppa.

Lue lisää

Muistammeko Virolaisen perinnön?

Timo Soini tunteikkaassa jäähyväispuheessaan: "Tunnemaisemani on kuva pienviljelijän sielusta"

Oikealla tiellä, edelleen

Santeri Alkiolla on ajankohtaista asiaa