Mielipide

Oppivelvollisuusiän korottaminen on tehotonta

Meillä on jo keskiasteen koulutus, joka mahdollistaa nuoren ammatillisen tutkinnon suorittamisen ja sen jälkeen siirtymisen mahdollisimman pian itsenäiseen työelämään. Tai sitten hänellä on mahdollista pätevöityä korkeamman asteen koulutuksessa – yliopistossa tai ammattikorkeassa.

Tähän asti huolena on ollut se, että opiskeluajat ovat pitkät ja siirtyminen työelämään on siirtynyt ja siirtynyt. Nyt ei ole varmaankaan näin, koska on vara pidentää perusopetuksen aikaa.

Niin ne ajat muuttuvat, parannuksista en tiedä. Poliittisessa jargonissa sitä voidaan – ehkä – perustella.

Oppivelvollisuuden uudistus on kallis ja tehoton. Paljon toimivampi ratkaisu perusopetukseen on varhainen puuttuminen ja opintojen tukeminen niille, joilla siihen on tarve. Tämä voidaan toteuttaa paljon pienemmin kustannuksin ja on kohdistettavissa tarvitsijoille.

Pienet koulut on lopetettu. Lapset on siirretty suuriin kouluyksiköihin, joissa heitä on useita satoja samassa paikassa. Ongelmat pitää nähdä, niihin on puututtava ja annettava tarvittava tuki sitä kaipaavalle.

Kannattaa kuunnella käytännön työssä olevia opettajia. Heillä on varmaan toimivia ratkaisuvaihtoehtoja. Paljon tehokkaampia kuin poliittisten lupauksien (toimimattomienkin) toteuttaminen jääräpäisesti.

Nyt ei oteta ammattilaisten mielipiteitä tai kuntien rahavaikeuksista murehtivia päättäjiä huomioon, vaan toteutetaan uudistus, maksoi mitä maksoi.

Olavi Nummela

Turku

Oppi- velvollisuuden uudistus on kallis ja tehoton.

Lue lisää

Opetusministeri Saramo: "Kuntarajat eivät saa estää parhaan mahdollisen kouluverkon rakentamista"

Kallis ja tehoton koulutusuudistus

Oikeisto vastustaa vimmatusti hallituksen suurhanketta, kuten se yleensä koulu-uudistuksia on vastustanut

Oppivelvollisuuden pidentäminen tulee eduskuntaan tiistaina, EK jäädyttäisi uudistuksen epävarman vaikuttavuuden vuoksi