Mielipide

Pelargoniat ja räsymatot eivät riitä

Helena Petäistö peräänkuulutti ansiokkaasti suomalaisten mummonmökkien konseptointia ja organisointia matkailijoiden käyttöön (MT 26.2.). Helena on hyvällä asialla, mutta hän ei ikävä kyllä kykene näkemään mummonmökkivuokrauksen kulurakennetta, jos vanhoja mummonmökkeja saneerattaisiin laajamittaisesti matkailun käyttöön.

Ennen niiden myynnin ja markkinoinnin organisointia mummonmökit pitää saneerata lattiasta kattoon, ja ikävä kyllä nykyisillä rakennus- ja ympäristömääräyksillä on useimmiten halvempaa ja kannattavampaa rakentaa uutta.

Pelkästään suihkun ja vesivessan rakentaminen vaativat nykyaikaisen porakaivon sekä imeytyskentät ynnä muut lain vaatimat härpäkkeet, jolloin 25 000 euron arvoiseen mummonmökkiin pitää investoida noin 50 000 euroa. Ilman näitä vuokraus jää kesä–elokuun harrastusbisnekseksi, jolla ehkä saa kivoja tykkäyksiä somessa, mutta ei sillä vielä perhettään elätä.

Nykyaikainen maksukykyinen matkailija haluaa posliinia pyllyn alle, modernin suihkun, vedet ja viemärit sekä mielellään myös sähkölämmitteisen jacuzzin ja talon seinään sähköauton latauspistokkeen, muutamia kriteereitä mainitakseni. Näiden kovien investointien jälkeen kauppa ehkä alkaa käymään.

Tuoksuvat pelargoniat tai narisevat lautalattiat kuulostavat kivoilta, mutta ne eivät ikävä kyllä vielä kompensoi vanhojen mummonmökkien epäilyttäviä vanhan ajan tuoksuja tai homepilkkuja.

Oma pieni yritykseni on investoinut Kanta-Hämeen maaseudulle parisen miljoonaa euroa pääosin vanhojen rakennusten saneeraamiseen ja muuntamiseen matkailu­käyttöön, joten uskon tietäväni, mistä puhun.

Helena Petäistö voisi kysäistä vaikka maaseutupaikkakuntien pankeilta, kuinka moni on valmis rahoittamaan vanhojen mummonmökkien saneerauksia ja millaisia vakuuksia tarvitaan. Sitä ennen kannattaa kilauttaa myös paikallisille ympäristö-, rakennusvalvonta- ja paloviranomaisille ja selvittää, että mitä mummon­mökin käyttötarkoituksen muuntamiseksi vuokramajoituskäyttöön sääntö-Suomessa vaaditaan.

Kaupallisesti kannattavan mummonmökkivuokrausbisneksen organisointi vaatii jotain aivan muuta kuin pelargonioita, ruusukuppeja, värikkäitä räsymattoja ja pitsiverhoja. Se vaatii kärsivällisiä investoijia, sinnikkäitä yrittäjiä ja rohkeita rahoittajia.

Kaj Järvinen

yrittäjä

Evon Luonto Oy

Janakkala

Lue lisää

Myynnissä 65 000 euron tammi, kaupan päälle saa mummonmökin – myynnin taustalla helsinkiläisparin pysyvä maallemuutto

Mummonmökki koki täyden muodonmuutoksen ja sauna syntyi ränsistyneeseen varastoon – nuori pari opetteli perinnerakentamisen kunnioittaakseen 90-vuotiasta taloa

Helena Petäistö paljastaa parhaan kotimaan matkailukokemuksensa: "Kiehtovasta maailmasta oli loihdittu kävijälle elämys"

Oma maa mansikka