Mielipide

Hoitamaton piha tulee kalliiksi

Viihtyisät ja hyvin hoidetut pihat lisäävät ihmisten tyytyväisyyttä asuinympäristöönsä ja lisäävät kiinteistöjen arvoa. Sen lisäksi säännöllisesti hoidetun pihan hoito­kustannukset tulevat halvemmaksi kuin pihan hoitamatta jättäminen ja kunnostaminen jälkikäteen.

Tämä käy ilmi tuoreesta opinnäytetyöstä, jossa vertailtiin pihojen hoidon kustannuksia. Vertailussa pihan säännöllisen kahden vuoden takuuajanhoidon kustannukset ovat 8 000 euroa (alv. 0 %). Kun piha jätetään hoitamatta ja peruskunnostetaan 2–3 vuoden jälkeen kustannukset voivat helposti jopa tuplaantua.

Pihojen hoito jää liian usein huomiotta rakennusajan jälkeen. Tästä koituu harmia niin asukkaille, taloyhtiöille kun ympäristöllekin, kun kertaalleen istutetut taimet joudutaan istuttamaan uudestaan vain sen takia, ettei niitä hoideta.

Kestävä ympäristörakenta­minen tuo uutta suuntausta hoitotöihin: esimerkiksi leikkaamaton nurmikko saattaa olla niittynurmikkoa tai siirtymävaiheessa niityksi, niin sanottua hallittua hoitamattomuutta luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi.

Monet viheralan yritykset ja ammattilaiset tarjoavat hoito- ja konsultointipalvelua pihojen oikeaoppiseen hoitoon. Jo nopea konsultointikäynti voi olla ratkaiseva pihan kunnon ja hoitokustannusten kannalta.

Heidi Kiuru

hortonomi (YAMK)

Annina Vuorsalo

toiminnanjohtaja

Viherympäristöliitto ry

Lue lisää

Kyteekö sadevesisangossasi hyttyshautomo? Munat kehittyvät aikuisiksi muutamassa viikossa

Sielukas ja sulokas: Kimalaista kivempaa eläintä saa etsiä

Omenankasvatusta Kainuussa? Kajaanissa monet eri hedelmäpuut tuottavat jo kunnon sadon

Tänään 550 pihaa ja puutarhaa ympäri maan aukeaa yleisölle – erityisesti hyötypuutarhat kiinnostavat nyt