Mielipide

Verotukea varakkaiden aikuisten harrastuksiin?

Täysin käsittämätöntä, että Maaseudun Tulevaisuuden toimittaja Henrik Hohteri vertaa maa- ja metsätalouden harjoittamista aikuisten kalliiseen harrastukseen (MT 26.5.). Siis mitä?

Suomessa tuotetaan maailman puhtainta ruokaa. Kysymys kuitenkin kuuluu, mitä puhtaan ruuan tuottaja Suomessa saa tililleen.

Suurin osa ruuan hinnasta menee välikäsille. Maanviljelijät eivät kuulu rikkaimpiin kansalaisiin.

Toimittaja voi miettiä myös Suomen metsätaloutta verrattuna Euroopan ja muun maailman metsätalouteen. Missä muualla maailmassa hoidetaan metsiä yhtä hyvin kuin Suomessa?

Amerikassa? Brasiliassa? Kiinassa?

Suomi on metsävaltainen maa, ja meillä on yli 600 000 yksityistä metsänomistajaa. Hekään eivät kuulu tähän Suomen aikuisten kalliiseen harrastajien ryhmään.

Meillä metsänomistajat hoitavat metsiään, jotta ne tuottaisivat tuloja ja olisivat näitä kuuluisia hiilinieluja. Täyden tukkitilin he saavat kerran sadassa vuodessa. Tämä ”harrastus” on kallista toimintaa ainakin metsän alkuvaiheessa. Raivausta raivauksen perään.

Sekä ruuantuotanto että metsien hoito ovat Suomen kansantaloudelle erityisen tärkeitä. Ilman maa- ja metsätalouden harjoittajia olisi Suomi ja sen talous huonolla tolalla.

On hyvä, että Suomen puhtaan ruuan tuottajat sekä Suomen metsien hoitajat saavat tukea elinkeinonsa harjoittamiseen.

Olen todellakin eri mieltä toimittajan kanssa, että maa- ja metsätalous olisi varakkaiden aikuisten harrastusta. Tässä toimittaja vähättelee myös verottajaa, joka hänen mielestään hyväksyisi verovähennyksiin kaiken mahdollisen. Toimittajan olisi hyvä tutustua verottajan ohjeisiin verovähennyksistä.

Marja Tolonen

Hausjärvi

Täyden tukkitilin metsänomistajat saavat kerran sadassa vuodessa.

Lue lisää

On epäisänmaallista ajaa metsävaltaa EU:lle

Viljelijöiden otettava paikkansa ruokakeskustelussa

Palontorjunta on ilmastoteko

Yksi asia peittää kaiken