Mielipide

Yhdistetään ensin maakunnan liitot

MT:ssä oli 7.6.21 kirjoituksia maakuntaverosta ja soten ”hyvinvointialueiden” mahdollisesta laajentamisesta laaja-alaiseksi maakunta­hallinnoksi.

Nykyisin julkiset sote- palvelut rahoitetaan kuntien kautta, mutta julkinen valta huolehtii verontasausjärjestelmällä ja valtion tuilla, että jotain palveluja on myös köyhillä ja ikääntyneillä alueilla.

Sote-uudistuksessa lähdetään siitä, että vastuu siirretään kunnilta maakuntatasolle ja valtiolle, joka alkajaisiksi rahoittaisi palvelut ylhäältä annetun tarvelaskelman mukaisesti. Muutamat puolueet vaativat, että rahoitus pitää saada jatkossa maakuntaveron pohjalle.

Näen uuden maakuntaveron turhana byrokratiana, sillä verotulojen tasaus kuitenkin tarvitaan. Joittenkin kiinnostuksen veroon voi selittääkin toiveella, että ehkä näin rikkaimmat alueet pääsevät lipsahtamaan pois ikääntyneitten alueitten tukemisesta. Tukihan ei ole nykyisinkään riittävä.

Väki maassa vanhenee ja palvelutason säilyttäminen edes nykyisellään vaatii lisää rahoitusta sote-alalle. Toisin sanoen maassa pitää palata verotuksessa likimain vuoden 2000 tasolle. Karkeasti haarukoiden tuon jälkeen on annettu verohelpotuksia hyvätuloisille ja yrityksille noin 6,5 miljardin euron edestä nykyiseen tilanteeseen verrattuna. Kun puolueet epärealistisesti julis­tavat, että verotus ei nouse, niin maakuntavero voisi sitten olla silmänkääntötemppu ongelmasta pois pääsemiseksi.

On myös väläytelty, että maakuntavero voisi tulla siinä tapauksessa, että ely-keskuksilta siirretään tehtäviä hyvinvointialueille.

Joka tapauksessa soten ensi vaiheen jälkeen maakunnissa olisi kaksi maakunnan liittoa. On suuri houkutus ajatella näiden yhdistämistä. Sitä minäkin kannatan, mutta yhdistäminen voidaan aloittaa myös varovasti valitsemalla samat luottamushenkilöt kummankin liiton hallintoon.

On myös selvää, että kuntien tapaan myös tuleva maakuntahallinto tarvitsee lautakuntajärjestelmän.

Mauri Nygård

entinen maakuntaliiton johtaja

Kokkola

Lue lisää

Sote vähentää demokratiaa

Pelastuspalvelujen saatavuus turvattava

Keskittäminen lisää ilmastokuormaa

Sote tuhoaa demokratiaa