Mielipide

Työn tuottavuutta on lisättävä

Huawein kyberturvallisuusjohtaja Mika Lauhde onnistui aiheuttamaan media- ja some­kohun esittämällä Kauppalehdessä seitsemänpäiväistä työviikkoa. Hänen mukaansa Huawein työntekijät sekä Kiinassa että Yhdysvalloissa tekevät töitä siihen tahtiin, että Suomi jää auttamatta kelkasta.

Lauhteen yliampuvissa kommenteissa piilee kuitenkin totuuden jyvänen: suomalaiset eivät tee yhtä paljon töitä kuin kilpailijansa. EU:n tilastokeskus Eurostat toteaa, että viikoittainen työaikamme on Euroopan matalimpia.

Nyt kysytään, onko tuottavuus ja tehokkuus työtunneista kiinni.

Keskustelua herättää enemmänkin työajan lyhentäminen kuin pidentäminen. Suomessa tuottavuus on kehittynyt 2010-luvulla heikosti. Kuuden tunnin työpäivät vaatisivat melko huomattavaa tuottavuuden kasvua.

Vaikka tuottavuus kasvaisi muilla aloilla, hyvinvointivaltiolle kriittisten julkisten palveluiden tuottavuus ei kasvaisi samaa tahtia.

Asiantuntijat esittävät, miten yleinen työajan lyhen­täminen lisäisi julkisten työntekijöiden osuutta työvoimasta, mikä tekisi hyvinvointivaltion rahoittamisesta vaikeampaa. Mitä suurempi osuus työ­voimasta on julkisella sektorilla, sitä suurempi veroaste tarvitaan.

Yleinen mielipide kauhistelee puheita seitsemänpäiväisestä viikosta. Sehän on kuitenkin lukuisille ihmisille arkipäivää. Kymmenet tuhannet maatalous­tuottajat, pienyrittäjät, keikkatyöntekijät ja erityisesti naiset tekevät seitsemänpäiväistä viikkoa. Puhumattakaan siitä, että omaishoitajat tekevät pienellä korvauksella töitä 24/7. Siis, samanaikaisesti, kun pääministeri puhuu nelipäiväisestä viikosta.

Yrjö Saraste

Helsinki

Lue lisää

Äänestyspakko

Sote tuhoaa demokratiaa

Huomio perus- kouluun

Suomea myydään pala palalta