Mielipide

Valtaa ei anneta, se otetaan

Tämän päivän poliittisessa keskustelussa kaupunkivihreät määrittelevät, mikä on ilmastonmuutoksen syy. Maaseutu löytyy hyvin usein syyllisten joukosta, vaikka siellä sitä luontoa on ja vähän ihmisiä sekä hiilinielut. Aina löytyy sopiva tutkija ja tutkimus, joka osoittaa vihreiden tietävän totuuden.

Kunnioitus ruokaa ja ruuan tuottajia kohtaan on kadonnut, samoin käsitys ruuan alkuperästä.

Muistan lapsuudestani, kun kaupunkilaisnuori ei juonut äitini lypsämää maitoa. Hän halusi kaupan maitoa.

Tuure Kiviranta toteaa hyvin Karjalaisen Kägi-julkaisussa, että maalaisuuteen liittyy ajatus kohtuullisuudesta ja sen ymmärtäminen, mistä ruoka tulee ja mitkä ovat elämän tärkeitä arvoja.

Suomeen tuodaan ruokaa enemmän kuin viedään. Sillä ei ole väliä, miten ulkomailta tuotu ruoka vaikuttaa ympäristöön, mutta papaijat ja riisit pitää saada.

Maaseudulla kasvaneena tuntuu kohtuuttomalta, että maaseutu ja siellä työtään tekevät syyllistetään ympäristön pilaamisesta ja luonnon monimuotoisuuden katoamisesta.

Kaupungissa pitää olla leveät pyörätiet ja kaikenlaista rakennettua viihdykettä, mikä vie tilaa luonnontilaisilta puistoilta. Maaseutua halkovat leveät sähkölinjat, jotta tuulivoimaloista ja ydinvoimaloista saadaan ympäristöystävällistä sähköä kaupunkilaisten tarpeisiin.

Kaivoksille ja tuulipuistoille pitää tehdä tiet ja metsää hakata niiden tarpeisiin. Pitää saada akkumateriaaleja sähköautoiluun, sähköpyöriin ja aurinkopaneeleihin. Kaivosten jätteillä ja jätevesillä tuhotaan luonnonmukaisia järviä ja metsäluontoa, kun pitää saada akkuihin ja sähköistämiseen liittyvää materiaalia. Tämäkö on kestävää ilmastopolitiikkaa?

EU on vihreiden tuella kaappaamassa päätösvallan suomalaisten maaomaisuudesta. Minkälaiset näytöt Etelä- ja Keski-Euroopassa on kestävästä ilmastopolitiikasta ja metsien hoidosta? Onko suomalaisten oma osaaminen ja tietämys niin heppoista, että haluamme ”muiden viisaampien” sanelevan oman maamme elämänehdoista?

Ei taida suomalainen koululaitos olla Pisa-tutkimuksissa kovin korkealla, jos luotamme muiden kuitenkin tietävän asiat meitä paremmin.

Ritva Martikainen

Joensuu

Lue lisää

Luonto ei ole loputon, ympäristötutkija Ville Lähde sanoo – siksi ihmisten täytyy jälleen opetella elämään niukkuuden kanssa

Elokapina maalaisittain

Hyvä metsänhoito tuottaa myös lajikirjoa

Sähköauto on turvallisuusriski