Mielipide

Jahti puree suurpeto- ongelmiin

Karhu on EU-direktiivissä tiukasti suojeltu, mutta sitä saadaan Suomessa metsästää kannanhoidollisesti, koska kanta on ylitiheä, eikä se ole meillä uhanalainen. Ministeriö myönsi 20. elokuuta alkavalle metsästyskaudelle 457 kaato­lupaa, joista 367 poronhoitoalueen eteläpuolelle.

Luvista yli 40 prosenttia – 157 lupaa – myönnettiin Pohjois-Karjalan itärajaan rajoittuviin pitäjiin. Tämä todistaa näillä alueilla vaeltavan ylivoimaisesti maamme tiheimmän karhukannan.

Tiheä kanta johtuu viime vuosina rajan takaa suuntautuneesta voimakkaasta nuorten karhujen vaelluksesta. Rajan läheisyydessä ei karhuja riitä tällaiseen jatkuvaan vaellukseen, vaan sen on alettava kauempaa Venäjältä.

Kaadetut karhut itärajan läheisyydessä ovat painaneet yleensä 100 kilon kahta puolen. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö kookkaita yksilöitä olisi, mutta ne ovat niin läksynsä lukeneita, että säilyttävät nahkansa, kun taas nuoret yksilöt ovat helposti saalistettavissa.

Huolimatta siitä, että karhu­kanta on ylitiheä, loppuivat röyhkeät pihavierailut, kun aloitettiin tehokas metsästys. Samoin kävisi hukkienkin suhteen, jos niitä metsästet­täisiin tehokkaasti.

U. Pekka Kinnunen

Ilomantsi

Lue lisää

Lukijalta: "Ministeriö vastuussa karhuista pienpetoraudoissa"

Ministeriö vastuussa karhuista pienpetoraudoissa

Erotammeko hirveä metsän puilta?

Lukija: "Karhujen röyhkeät pihavierailut loppuivat tehokkaalla metsästyksellä – Sama tepsisi susiinkin"