Mielipide

Hakkuuaukealle kasvaa uusi metsä

Viime viikot metsästä on puhuttu mediassa päivittäin, kuvituskuvina lähes poikkeuksetta hakkuuaukea. Metsässä koskaan käymättömätkin ovat saaneet kauhistella, millaiselta Suomen metsät näyttävät ja kuulla Ville Niinistön sanoin, että ”Ne on meidän omat, rakkaat lähimetsät, jotka tässä nyt halutaan vaalia!”

Minäkin haluaisin vaalia rakkaita lähimetsiäni. Uljaista pihakuusista yksi 200-vuotias vielä uhmaa aikaa, ja toivon, etten sen kuolemaa ehtisi nähdä.

Monet sisarosuudet on näistä metsistä maksettu, oppikoulun kirjat ja linja-autoliput ostettu. Saatiin Jopo ja Solifer- mopo. Köyhiä oltiin aina, mutta isän Homelite ja metsä pelastivat.

Asta-myrsky iski hurjalla raivolla metsäämme vuonna 2010. Ei se ollut ensimmäinen myrsky eikä varmasti viimeinen. Kirjanpainajaa on pelätty vuosikaudet. Lämpenevä ilmasto ei ole lempeä kuusi­valtaiselle metsällemme.

Yli kolmekymmentä vuotta sitten minun sukupolveni myi metsää avohakkuulla. Perämehtästä tuli peräaukko. Nyt se on jo taas nuori perämehtä. Mutta puu kasvaa hyvin hitaasti, tukki 80 vuotta, ihmisiän.

Me nykyinen omistajasukupolvi olemme jo eläkeikäisiä ja useimmat yhä köyhiä. Metsässä olisi tukkipuuta muutama tuhat kuutiota. Mutta kuinka voisi antaa raiskata omat rakkaat lähimetsät?

Ne eivät ole Ville Niinistön tarkoittamia kaupunkilaisten omia, rakkaita lähimetsiä. Ne ovat puita, joiden kasvun olemme vuosikymmeninä nähneet, joista olemme ylpeitä ja joita oikeasti rakastamme.

Kun olimme lapsia, äitini sukulaisia oli töissä paperi­tehtaalla. Heillä vierailtuaan äiti toi tuliaisina rullan kauniita, valkoisia paperiarkkeja. Niihin piirsimme ja niistä ompelimme vihkoja.

Nyt nuoret sanovat, etteivät he juuri käytä paperia. Kaikki sujuu sähköisesti; unohtavat tai eivät edes tiedä, että vessapaperi tehdään yhä puusta. Me pyyhimme lapsena takapuolemme Maaseudun Tulevaisuuteen.

Marja Häyhä

Rautjärvi

Köyhiä oltiin aina, mutta isän Homelite ja metsä pelastivat.

Lue lisää

Kaivosverotuotolla hernekeittopurkki

Metsäalan suurtapahtuma Proforest käynnistyy Kalajoella huomenna perjantaina – paikalle saapuu 130 näytteilleasettajaa

MT koetaan johtavaksi metsämediaksi – asema jatkanut vankistumistaan

Metsäntutkija: "Hirvikantaa pitää saada reilusti pienemmäksi ja valkohäntäpeura kokonaan pois"