Mielipide

Lehmä ja turve ilmasto-ongelmien syylliset television vaaliohjelmissa

Vaalikeskusteluista muistuu mieleen, että ilmasto-ongelmien pääkysymykseksi muodostui turpeen käytön vahingollisuus. Ja tästä looginen seuraus: ainoa ilmaston korjausliikkeen vastustaja oli keskusta, ”tuo 1800-luvun agraaripuolue, jollaista jäännettä ei enää muualla Euroopassa ole, mutta jolla meilläkin on edessään auringonlasku”.

Kun televisio haastattelee ympäristöministeriä, tämä korrektisti kertoo hallituksen toimenpiteistä, mutta haastattelun päätteeksi television toimittaja ottaa esille turpeen vahingollisuuden ja sen, että keskusta sitä suosii. Tämänkaltaisia esimerkkejä television käyttäytymisestä olisi vaikka sivukaupalla.

Mutta käydyissä ilmastokeskusteluissa ei muita syyllisiä korosteta: siis kaksi on syyllistä, lehmä ja turve.

Näin jatkettiin, kunnes televisioon pääsi yksi rohkea, rehellinen ja suoraselkäinen esiintyjä, Harry Harkimo. Hän täräytti todellisen uutispommin: Vihreät olivat toimineet Helsingissä 20 vuotta eivätkä ole tehneet mitään Helsingin jättimäisen hiilienpolton lopettamiseksi.

Totta, turpeen vahingollisuus on pieni verrattuna jättimäiseen, miljoonien tonnien hiilenpolttoon, josta myös televisio on ollut hiljaa. Mutta Harkimon puheenvuoro oli kuin temppelin esirippu olisi revennyt ylhäältä alas asti auki ja takaa paljastui ennen kaikkea television ”rajatun totuuden jättimäinen valhe”.

Todellista ilmastouhkaa, hiilenpolttoa ja keskitetyn yhteiskuntamallin luonnonvastaisuutta, ei paljastettu. Kiitos rehellisyydestä, Harry Harkimo.

V. Virtanen

Helsinki

Lue lisää

Elsi Katainen valittiin euroryhmänsä lulucf-neuvottelijaksi – "Lähden työssäni siitä, että asetus on ennen muuta laskentatyökalu"

Yllättävä muutos Saksassa: Kivihiili nousi sähkön päätuotantokeinoksi, tuulivoima romahti

Budjettiriihen venyttäminen saattoi olla vihreiden puoluekokouksen ohjelmanumero

Suomalaisten suosikit seuraavaan hallitukseen ovat SDP, kokoomus ja keskusta – perussuomalaiset kelpaavat muiden puolueiden äänestäjistä harvoille