Mielipide

Elokapina maalaisittain

Nyt kun Suomessa on vakuututtu, että kadut tukkimalla ja leiriytymällä kadulle liikennettä häiritsemään ilmasto pelastuu ja hiilinielut lisääntyvät, niin päätin tehdä ihan oman elokapinan.

Hoidin perinteisellä tavalla neljä vuotta peltoon istutettuja kuusen taimia. Kaksi tai kolme kertaa kesässä etsin taimet horsmien, vatukon ja ohdakkeiden seasta ja tallasin ympäristön tai niitin viikatteella. Hitaasti juurtuvat ja kasvavat kuusen taimet.

Nyt oivalsin olevani tyhmä. Luonnon parasta hoitoa on istua häiritsemässä kaupungin keskustan liikennettä. Mutta koska en halua häiritä muita, istun kotona enkä koske taimikkoa rikastuttavaan ”vatukkoon”. Luonnon monimuotoisuus, biodiversiteetti, saa kukoistaa ja hoitaa hiilinielun.

Lähellä ovat tulossa lupiinit ja jättibalsamit. Jospa nekin kohta rikastuttavat viljelystäni.

En oivaltanut aikaisemmin, että luonnonsuojelu ja ilmastonmuutoksen torjuminen on näin helppoa. Ihan istumatyötä!

Taidan päräyttää ekologisella sähköllä toimivan viilentävän ilmalämpöpumpun vielä käyntiin. Maapallo kiittää eikä minun tarvitse hikoilla, ponnistella ja hätistellä hyttysiä ja paarmoja taimikon hoidossa. Tosin kuusen taimet tukehtuvat muiden kasvien alle.

Ritva Martikainen

Joensuu

Lue lisää

Yle uutiset: Suomen, Ruotsin ja Norjan saamelaisnuoret vaativat ilmastonmuutoksen hillitsemistä – mutta ei hinnalla millä hyvänsä

Metsäalan suurtapahtuma Proforest käynnistyy Kalajoella huomenna perjantaina – paikalle saapuu 130 näytteilleasettajaa

Uusi ilmastoraportti: Lumi ja pakkaset harvinaistuvat Etelä-Suomessa, sateet ja helteet lisääntyvät koko maassa – "Lämpöaallot ovat kohtalokkaampia kaupungeissa kuin maaseudulla"

MT koetaan johtavaksi metsämediaksi – asema jatkanut vankistumistaan