Mielipide

Elokapina maalaisittain

Nyt kun Suomessa on vakuututtu, että kadut tukkimalla ja leiriytymällä kadulle liikennettä häiritsemään ilmasto pelastuu ja hiilinielut lisääntyvät, niin päätin tehdä ihan oman elokapinan.

Hoidin perinteisellä tavalla neljä vuotta peltoon istutettuja kuusen taimia. Kaksi tai kolme kertaa kesässä etsin taimet horsmien, vatukon ja ohdakkeiden seasta ja tallasin ympäristön tai niitin viikatteella. Hitaasti juurtuvat ja kasvavat kuusen taimet.

Nyt oivalsin olevani tyhmä. Luonnon parasta hoitoa on istua häiritsemässä kaupungin keskustan liikennettä. Mutta koska en halua häiritä muita, istun kotona enkä koske taimikkoa rikastuttavaan ”vatukkoon”. Luonnon monimuotoisuus, biodiversiteetti, saa kukoistaa ja hoitaa hiilinielun.

Lähellä ovat tulossa lupiinit ja jättibalsamit. Jospa nekin kohta rikastuttavat viljelystäni.

En oivaltanut aikaisemmin, että luonnonsuojelu ja ilmastonmuutoksen torjuminen on näin helppoa. Ihan istumatyötä!

Taidan päräyttää ekologisella sähköllä toimivan viilentävän ilmalämpöpumpun vielä käyntiin. Maapallo kiittää eikä minun tarvitse hikoilla, ponnistella ja hätistellä hyttysiä ja paarmoja taimikon hoidossa. Tosin kuusen taimet tukehtuvat muiden kasvien alle.

Ritva Martikainen

Joensuu

Lue lisää

MT koetaan johtavaksi metsämediaksi – asema jatkanut vankistumistaan

Metsäntutkija: "Hirvikantaa pitää saada reilusti pienemmäksi ja valkohäntäpeura kokonaan pois"

”Metsien kiertoaikoja voitaisiin pidentää 10–20 vuodella”, sanoo Syken pääjohtaja Leif Schulman Aarteen haastattelussa

"Missä on kotimaista metsätaloutta puolustava hallitus?" – MTK:n Mäki-Hakolan mukaan hallitukselta puuttuu näkemys metsäpolitiikan kokonaisuudesta