Mielipide

Voimaa ja hyvinvointia maisemasta

Kiitän Jonna Hännisen oivasta tekstistä ”Kestävä kehitys tarvitsee maaseutua” (MT 19.7.).

Globaalin kilpailun rautakoura on painanut katseemme niin alas, että maaseudun kestävyys yhdistetään vain maatalouden ilmastotalkoisiin, kuten kirjoittaja toteaa. Te kunnioitettu maaseudun väki, älkää tyytykö tähän!

Meitä on sentään valistuneita suomalaisia, jotka käsitämme, mitä panostuksia maaseudulla tehdään Hännisen mainitsemaan kulttuurisen kestävyyden kategoriaan, osina elintärkeät hyvinvointi ja elinvoima.

Yksi olennainen osa ovat suomalaisittain pienimuotoiset mutta iki-ihanat kulttuuri­maisemat, joille kaikkien silmät eivät vielä liene avautuneet. Nyt on MT ottanut käsitelläkseen tätäkin osa-aluetta: suurkiitos toimitukselle Muuttuva maisema -sarjasta! Samoin sydämellinen kiitos kaikille jutuissa esiintyneille maaseudun valistuneille, jotka maisemia ymmärtävät ja hoitavat.

Te elinvoimamme yllä­pitäjät, ottakaa maisemat osaksi houkuttelevuutta: pieniä opastusretkiä matkailijoille, kahvihetkiä maisemassa, parin tunnin valokuvauskursseja jne. Mahdollisuudet ovat lähes rajattomat sekä maatiloille että yritteliäille nuorille.

Sidon takaisin Jonna Hännisen tekstiin: Ja maaseutu tarvitsee maisemiaan!

Airi Palo

lukionmaikka emerita

Tampere

Lue lisää

Niksit arkeen: Näin lukijat käyttävät MT:n suuria sivuja keittiössä, askartelussa ja remonteissa

Yli puolta miljoonaa suomalaista kiinnostaa muutto näihin maisemiin – yksi asia mietityttää, vaikka luonto ja vapaa-aika vetävät puoleensa

MT koetaan johtavaksi metsämediaksi – asema jatkanut vankistumistaan

"Pahimmillaan yksinäisyys katkeroittaa", psykoterapeutti suree – maaseudulla yhteisön rooli yksinäisten auttamisessa voi olla suuri