Mielipide

EU vienyt jo vallan metsissämme

Suomalaiset ministerit ja mepit ovat kilvan kehuneet miten he onnistuivat merkittävästi vaikuttamaan EU-komission metsästrategian sisältöön. Mihinkään mahtaviin riemunkiljahduksiin ei mielestäni ole kuitenkaan syytä.

Karu totuus nimittäin on, että siinä vaiheessa, kun hölmölä nimeltä Suomi päätti liittyä Euroopan Unionin jäseneksi, meiltä meni sekä päätösvalta omiin asioihimme että myös itsenäisyys. EU määrää ja valvoo erilaisten lakien, säädösten ja kaikenlaisten järjettömien direktiivien kautta elämäämme jo nyt tiukemmin kuin konsanaan tehtiin aikoinaan sosialististen neuvostotasavaltojen liitossa.

On siis aivan turha kuvitella ja elätellä toivoa, että EU antaisi periksi kiistellyissä metsäasioissa, vaikka se mieliksemme oli nyt hieman siimaa antavinaankin.

Eurooppaoikeuden professori Päivi Leino- Sandberg toteaa Iltalehden haastattelussa (11.7), että EU:n suhde metsiimme olisi pitänyt määritellä siinä vaiheessa kun unioniin liityttiin. Se olisi pitänyt myös käsitellä liittymissopimuksessa. Silloin ei kuitenkaan hoksattu, että metsät saattavat olla vielä tulevaisuudessa Suomea koskeva erilliskysymys, josta halutaan erillissäännöt.

Leino-Sandberg huomauttaa, että metsästrategialla ei sinänsä siirretä toimivaltaa kenellekään, sillä se ei ole oikeudellisesti sitova. Hänen mielestään oikeudellisesti kestävämpi argumentti voisi olla esimerkiksi perusoikeuksiin kuuluvan metsänomistajien omaisuudensuojan tarkastelu. Hän kysyykin, että kuinka paljon metsänomistajien perusoikeuksia voidaan rajoittaa.

Vaikka EU:lla ei suoranaista toimivaltaa metsiimme olisikaan, esimerkiksi ilmasto-, ympäristö- ja maatalous­politiikan kautta se voi säätää niin metsiemme käyttöä kuin maankäyttöämmekin valitettavan monella tavalla. Tälle eivät keskenään erimieliset meppimme tai hanhi- ja susiluvista riitelevät ministerimme voi kerrassaan mitään.

Oli miten oli, niin mikäli ”yleinen etu” jotakin vaatii, niin silloin ei yksityisellä maan- tai metsänomistuksella ole mitään merkitystä. Ei auta, vaikka menisi eväsreppu selässä sekä moottorisaha toisessa ja heinähanko toisessa kädessä keskelle Mannerheimintietä tai Brysselin pääkatua istumaan. Koppi­autosta vain hyvin pian itsensä löytäisi.

Seppo Kotilainen

Iisalmi

EU määrää ja valvoo erilaisten lakien, säädösten ja kaikenlaisten järjettömien direktiivien kautta elämäämme jo nyt.

Lue lisää

"Suojeluvaatimuksissa mikään ei tunnu riittävän – ensin vaaditaan viittä, sitten kymmentä ja seuraavaksi 30 prosenttia", MTK:n uusi metsäjohtaja ihmettelee

Poliittinen riski kasvaa metsässä

"Missä on kotimaista metsätaloutta puolustava hallitus?" – MTK:n Mäki-Hakolan mukaan hallitukselta puuttuu näkemys metsäpolitiikan kokonaisuudesta

Suomen kanta EU:n metsästrategiaan: Metsäpolitiikan tulee säilyä jäsenmaiden päätäntävallassa