Mielipide

Lipunmyyntiautomaatit palautettava kiskobusseihin

Käytännön asiat vaativat lippujen ostoautomaatit takaisin kiskobusseihin mahdollisimman nopeasti Lippuautomaattien poistoa valmistelleet henkilöt eivät lainkaan tunne tosiasioita.

Mitään turvallisuusongelmaa ei ole tiedossani kisko­bussien lippuautomaattien käyttöön liittyen. Kiskobusseihin ei myydä paikkalippuja vaan matkalippuja. Tällä ei kuitenkaan voi perustella lippuautomaattien poistoa.

Kiskobussiliikennettä ei voi verrata Helsingin ja eteläisen Suomen junaliikenteeseen tässä yhteydessä. Tunnen hyvin pk-seudun liikenteen ja kiskobussiliikenteen. Toisin kuin pk-seudulla, kiskobussiliikenteen liikennepaikoilla ei ole lippuautomaatteja lainkaan lukuun ottamatta Oriveden asemaa ja muuhun junaliikenteeseen liittyviä risteysasemia.

Lippuautomaatit puuttuvat esimerkiksi Haapamäen radoilla seuraavilta liikennepaikoilta: Orivesi Keskusta, Juupajoki, Vilppula, Kolho, Haapamäen risteysasema, Keuruu, Petäjävesi, Pihlajavesi, Myllymäki, Eläinpuisto-Zoo, Ähtäri ja Alavus. Muilla kiskobussi­liikenteen radoilla tilanne on todennäköisesti ihan vastaava.

Matkalippu on kaikin tavoin joustavampaa ostaa junasta kuin ulkona sateisella, tuulisella tai kylmällä säällä. Jos olisi lisäksi jonoja noissa tapauksissa, ongelmallinen lipunosto voisi estää koko juna­matkan. Junamatkustuksen luonteeseen kuuluu myös mahdollisuus nopeaan lähtöön junaan nousemalla ilman matkalippua. Tällaisia joustavia pikalähtöjä on minulla usein, kuten tiedän eräillä muillakin olevan.

Tosiasia on kiistatta se, että digitaaliset palvelut eivät ole mahdollisia kaikille junien asiakkaille eikä julkista palvelua tarjoava VR voi tätä edellyttää loukkaamatta yhdenvertaisuutta.

Haluan pikaisesti VR:n ja junamatkustuksen parhaaksi palautettavan lippuautomaatit kiskobusseihin. Jos mahdollista olisi, voisi tässä yhteydessä parantaa myös em. paikkalipun ostomahdollisuuden jatko­yhteyksiin.

Lauri Oinonen

Keuruu/Haapamäki

Junamatkustuksen luonteeseen kuuluu myös mahdollisuus nopeaan lähtöön.

Lue lisää

Lukijalta: Kuulin televisiouutisista ylimielisen ja järkyttävän maanomistajiin kohdistuvan puheenvuoron – tuulivoimayhtiöiden maanryöstöt on estettävä

Tuulivoimayhtiöiden maanryöstöt on estettävä

Keskustan Oinonen: Destian myynti on kansallinen häpeä

Lippuautomaattien käyttö oli vähäistä