Mielipide

Radikaalia koulutusta

SDP:n eduskuntaryhmän kesä­kokouksessa Helsingissä puhunut pääministeri Sanna Marin nosti esiin hallitusohjelman tavoitekirjauksen, jonka mukaan vuonna 2030 puolet Suomen nuorista olisi korkeakoulutettuja.

Tavoitteeseen on vielä matkaa. OECD-järjestön viime vuonna julkaiseman koulutus­raportin mukaan nykyisin Suomessa 25–34-vuotiaista nuorista aikuisista 42 prosenttia suorittaa korkeakoulututkinnon.

Tavoitteeseen pääseminen edellyttää riittäviä, jopa radikaaleja toimia, Marin totesi. Marin lisäsi, että 50 prosentin tavoite on vain välietappi, josta täytyy pyrkiä eteenpäin.

Pyrkimys nostaa korkeakoulukoulutettujen määrä yli 50 prosenttiin kansasta on utopistinen. Ajatus on sama, mikäli armeijassa olisi 50 prosenttia upseereita. Tarvitsemme myös perustyön tekijöitä. Useimmissa tehtävissä riittää toisen asteen tai jopa sen ”maailmankuulun” peruskoulun suoritus.

Marin haluaa pakottaa nuoret ”radikaaleilla” keinoilla korkeakouluun. Mielestäni ”radikaaleilla” keinoilla tulisi pakottaa syrjäytyvät nuoret suorittamaan edes peruskoulu. Vastaavasti voitaisiin ”pakkokouluttaa” pitkäaikaistyöttömiä.

Yleisesti ottaen kaikki ”kynnelle kykenevät” tulisi saada nopeasti töihin.

Yrjö Saraste

Helsinki

Lue lisää

Velan maksusta puhuttava suoraan

Marinin maltti meni

Jos peruskoulussa opiskelee vaikka saksaa, voi pian olla yritysmaailmassa haluttu työntekijä – oppilaiden kielivalinnoissa englanti jyrää muut kielet alleen

Alakoulujen määrä Suomessa on laskenut tasaisesti jo vuosikymmeniä – Iisalmessa päätettiin rakentaa uusia maaseutukouluja