Mielipide

Kotitalous­vähennys ei auta kaikkia

Kotitalousvähennyshän luotiin torjumaan niin sanottua harmaata työtä, Se on hyvä asia, koska työstä kuuluu maksaa vero. Nyt kotitalous­vähennyksestä väännetään, voisi sanoa ”luxus vähennykseksi”, kun sen rajoja nostellaan vuosittain.

Satasen omavastuu on täysin silmänlumetta. Hieman numeroita tarkentaakseni miten pientuloinen eläkeläinen hyötyy siitä. Kansaneläkettä saavan eläke on 665,29 euroa, ja silloin hänelle kuuluu myös takuueläke 173,30 euroa. Yhteensä eläkkeen määrä on tällöin 837,59 euroa ja hänen tällöin maksama vero on tasan nolla euroa. Eli kotitalousvähennys ei hyödytä häntä senttiäkään.

Vaikka tuota kotitalous­vähennystä saa siirtää tuleville vuosille, jos sitä ei saa käytettyä kuluvana verovuotena, niin tuskin eläkkeen saajan tulot kasvavat tulevina vuosina.

Minimi, jolla eläkeläinen maksaa veroa, kun hänellä on itse ansaittu työeläke 1 068,41 euroa josta hän maksaa veroa 36,90 euroa kuukaudessa. Pitää muistaa, että tällaisen ihmisen tulot menevät pääasiassa normaaliin elämiseen.

Jos joku vielä kehtaa väittää, että tämä suosii myös pientuloisia, kannattaa ottaa Ojalan laskuopin kirja käteensä, ja laskea 12 kertaa 36,90 euroa. Laskutoimitus antaa yhteis­summaksi 442,80 euro. Satasen omavastuu on siis vain silmänlumetta.

Kun aikoinaan kovalla työllä hankittu mökki vaatisi jotain remonttia, kustannus olisi varmasti yli tuon vuosittain verotettavan summan. Tuo pienen eläkkeen saaja ei hyödy siitä koskaan.

Kaipailen kotitalous­vähennyksestä avointa ja rehellistä keskustelua.

Pertti Pokki

Laitila

Lue lisää

Kiinteistöveroon kohtuutta

Sote on mahdollisuus, ei uhka

Suojellun alueen kiinteistövero

Eläkeläisten toimeentulovaikeudet ovat tutkimuksen mukaan vähentyneet