Mielipide

Tuulivoimayhtiöiden maanryöstöt on estettävä

Kuulin televisiouutisista ylimielisen ja järkyttävän maanomistajiin kohdistuvan puheenvuoron suuren tuuli­voimayhtiön toimitusjohtajalta. Tuulivoimayhtiö todella kuvittelee voivansa pakkolunastaa maanomistajien maita 200 euron hehtaarikorvauksella.

En halua uskoa tällaista maanryöstöä oikeusvaltiossa mahdolliseksi. Edelleen tuulivoimayhtiön toimitusjohtaja suhtautui käsittämättömän ylimielisesti perikuntien ja jakamattomien kuolinpesien maanomistajia kohtaan. Omassa kunnassani Keuruulla teen kaupunginvaltuutettuna tämän toimitusjohtajan puheenvuoron innoittamana kaikkeni, että laajaan kaupunkiimme ei tule yhtään tuulivoimalaa kenellekään tuulivoimatoimijalle.

Rohkaisen muuallakin toimimaan vastaavalla tavalla. Tuulivoimalat tuhoavat paljon hiiltä sitovaa metsiä sekä itse voimalan laajoilla alueilla että sähkön siirtolinjoilla. Tuulivoima onkin todellisuudessa kaikkea muuta kuin ilmasto- ja ympäristöystävällistä energiaa. Ongelmia on myös tulevaisuudessa tuulivoimaloiden purkujätteiden osalta. Kuka vastaa niistä, jos omistajayhtiö on konkurssissa?

Kyseisen toimitusjohtajan puheenvuoro televisiouutisissa riitti muuttamaan aiemman myönteisen kantani tuulivoimaa kohtaan selkeän kielteiseksi. Suomen energiatulevaisuuden tulee rakentua uusiutuvalle metsien bioenergialle ja bio­kaasulle. Näistä tulee työ- ja yrittäjätuloja maakuntiin toisin kuin sijoittajayhtiöiden itselleen haalimistaan voitoista.

Kuntien ei kannata olla naivistisen sinisilmäisiä tuuli­voimayhtiöiden kiinteistö­verotuotoista, nämä toimijat kyllä keksivät piankin keinot voimaloiden kiinteistöverojen poistamisista.

Lauri Oinonen

Keuruu

Lue lisää

Lukijalta: Kuulin televisiouutisista ylimielisen ja järkyttävän maanomistajiin kohdistuvan puheenvuoron – tuulivoimayhtiöiden maanryöstöt on estettävä

Keskustan Oinonen: Destian myynti on kansallinen häpeä

Lippuautomaattien käyttö oli vähäistä

Lipunmyyntiautomaatit palautettava kiskobusseihin