Mielipide

Suoma- laisten onnelli- suuden lähteillä

Olemme maailman onnellisin kansa. Aina kun EU:ssa vaaditaan maksajia, niin me ilmoittaudumme heti. Direktiivejä palvomme. Auttaminen takaa onnellisuuden. Ihmettelen vain, että mistä se raha taiotaan. Velalla.

Hanhiakin ruokittiin 3,4 miljoonalla eurolla vuonna 2020. Ollaanko meillä oikeasti huolissaan ilmastonmuutoksesta, jos hanhia ruokitaan ja miljoonat ihmiset ovat nälänhädässä? Vihreyttä. Maanviljelijäpahista syytetään ilmaston pilaamisesta ja hanhia ruokitaan.

Maa- ja metsätalouden epäoikeudenmukainen kohtelu lähtee siitä, että niistä lasketaan tilastoihin vain päästöt. Suomen metsien sitomat hiilimäärät lasketaan mukaan EU:n yhteiseen pottiin. Kun pohjoiskarjalainen, 14 vuotta vanhan kotteron omistaja, rynkyttää kynnöspeltoa muistuttavaa tietä pitkin bensa-autollaan hoitamaan metsää kohti nousevia hiilensidontalukuja, niin siitä tulee monella tapaa tappiota hänelle.

Positiivisuusviikolla hän ajattelee, että ajaminen on autolle kuin kuntotarkastus, jos se kestää matkan kasassa. Etenkin ainoa arvokas osa, katalysaattori. Itsekin saa samalla autohieronnan ihan ilmaiseksi. Kohta pilviin hivuttautuva bensakin on halpa hinta näistä eduista. Samalla hän tuntee lämpimän onnellisuuden hiipivän raihnaiseen kehoonsa, kun saa pelastaa maailmaa hoitamalla metsäänsä.

Asemia hapuilevasta radiosta mies kuulee, että EU:ssa suunnitellaan yhteisvastuuta veloista ja muiden maiden sähköautojen hankkimisen avustamista. Voi tätä onnea. Hieman häntä huolettaa pieni eläke. Siitä ei edes veroa mene; miten hän pääsee osallistumaan tuohon avustamiseen.

Metsätkin ovat vasta ensiraivausvaiheessa istutuksen jälkeen. Puut myytiin tyttären muuttaessa Helsinkiin hyvien julkisten liikenneyhteyksien ääreen hänen asunnon ostonsa tukemiseksi. Tytär saa katsella kerrostalon ikkunasta metsämaista puistoa. Se on niin terapeuttista. Samalla tytär saatiin liikkumisen suhteen hiilineutraaliksi. Mies luottaa kuitenkin viisikon kekseliäisyyteen tässä asiassa.

Ritva Martikainen

Joensuu

Lue lisää

Aluevaltuustoja uhkaa demokratiavaje

Vuokra-autoyhtiö Hertz tilaa Teslalta 100 000 autoa Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan

Sähköautot ovat moraaliposeerausta ja viherpesua, eikä niillä pelasteta maailmaa

Yle uutiset: Ajoneuvojen ja työkoneiden sähköistyminen ajoi lahtelaisyrityksen rajuun nousuun: "Tuotekehityksen osaajien haussa on haasteita"