Mielipide

Kuka uskaltautuu seuraavaan hallitukseen?

Nyt koetellaan suomalaisen yhteiskunnan kestävyyttä ja erityisesti sitä, luottavatko ihmiset kansanedustajiin, ministereihin. Marinin/Saarikon hallitus on poikkeuksellisen kokematon. Jokaista ministeriä koulutetaan ja ohjeistetaan viestintätoimistoissa. Politiikka on siirtynyt mediaan.

Voidaan vain muistella kokeneita ministereitä, joilla oli yhteiskunnallista viisautta riippumatta puoluekannasta. Heillä oli myös tukenaan politiikassa pitkään toimineet ryhmän asiantuntijat.

Mediakohut ohjaavat hallituksen päätöksentekoa. Kohu synnytetään usein tietoisesti itse ja koko mediakenttä on kritiikittömästi mukana. Asioiden mittakaavalla ei näytä olevan merkitystä. Miljoonat ja miljardit eivät enää kerro suuruusluokkaa.

Kansalainen, joka on seurannut päätöksentekoa useamman eduskuntakauden, on nyt kauhuissaan. Hallitusviisikko, joka seisoo hymyillen viikoittain tiedotustilaisuuksissa, kertoo saavutetuista, hienoista kompromisseista. Jälleen he ovat toimeenpanneet vaalilupauksen, jolla lisätään pysyvästi julkisen talouden menoja. Suomen julkisen talouden menot ja tulot eivät ole enää lähellekään tasapainossa. Sipilän hallituksen saavutukset on tuhottu.

Tämä ”hallitusnäytelmä” jatkuu vuoden 2023 kevääseen. Kuka ja mitkä puolueet uskaltavat hakeutua seuraavaan hallitukseen leikkaamaan etuuksia? Vastassa on valtava talousremontti, sote-uudistuksen käytännön toteutus ja kuntakentän sekasorto. Työllisyyttä parantavat lykätyt rakennetoimet odottavat.

Kuka uskaltaa hypätä ministeriautoon?

Jukka Tuori

maakuntaneuvos

Huittinen

Lue lisää

Sote on mahdollisuus, ei uhka

Aluevaaleissa äänestetään lähipalveluista

Kuivike- ja kasvu­turvetta ei voi korvata

Venäjä närkästyi Youtubelle, uhkaa estää käyttöä alueellaan