Mielipide

EU:n hiili-nielu-laskelmat ovat jo muuttumassa

Maaseudun Tulevaisuuden pääkirjoituksessa 10.9. kommentoitiin EU:n metsien ja maankäytön hiilinielulaskelmia viitaten allekirjoittaneen kesäkuussa 2021 antamaan haastatteluun. Toimittajalta jäi huomaamatta, että kesä­kuussa asiat olivat toisin kuin ne ovat nyt EU:n komission julkistettua ilmastopakettinsa heinäkuussa 2021. Pääkirjoi­tuksessa ei siis onnistuttu tähyämään tulevaisuuteen, vaan fokus oli menneisyydessä.

EU:n ilmastopaketissa hiilinielujen laskentamenettely ottaa merkittävän askeleen kohti luonnontieteellistä laskentatapaa. Samalla Suomelle ollaan sälyttämässä hiilinielutavoite, jota metsiemme hiilensidontapotentiaalin, viime vuosien toteutuneen hiilensidonnan sekä Suomen omat hiilinielutavoitteet huomioiden voi pitää sangen kohtuullisena. Molemmat muutokset ovat siis jo vastaus siihen, mitä pääkirjoituksessa vasta peräänkuulutettiin.

Ilmastopaketin myötä on toivon mukaan raivattu alaa sille, että suomalaiset metsänomistajat, metsäteollisuus, muut metsätalouden toimijat, kansalaisjärjestöt, puolueet ja tutkijat pääsevät viimeinkin tekemään yhteistuumin töitä metsistä koituvien ilmastohyötyjen maksimoimiseksi.

Todennäköisesti tässä asiassa laihakin sopu tuottaa pitkällä aikavälillä tuntuvammat hyödyt kuin lihava riita. Näin siksi, että metsien hiilinielujen optimointi on mitä suurimmassa määrin ruohonjuuritasolla realisoituva käytännön kysymys; käytännön kysymyksissä yhteistyö tuottanee parempia tuloksia kuin kaikkien hangoittelu kaikkia vastaan.

Juho Aalto

MMT, Helsingin yliopisto

Lue lisää

Energiayhtiön johtaja ennustaa konfliktia metsä- ja energiateollisuuden välille – "Tämä vuosikymmen on rajua sopeutumisen aikaa"

Suomen metsien hoito ja käyttö pysyttävä omissa käsissä

Ilmastokeskustelu meni politikoinniksi

Komission ilmastopaketti puntarissa