Mielipide

Arvonnousuvero tukkii verotuksen porsaanreikiä

Kun myyn sijoitukseni, maksan voitosta veroa. Tämä sääntö on hyvä, mutta se ei aina toteudu. Siirtämällä kirjat Liechtensteiniin tai aurinkorannoille, väistää verojen maksun Suomessa kerrytetyistä voitoista. Asiaan on tulossa muutos.

Jatkossa pääomatulojen veroilta ei välttyisi asuinpaikkaa vaihtamalla. Myös palmun alle muuttavat suomalaiset maksaisivat Suomessa asumisen aikana kertyneistä sijoitusvoitosta verot Suomeen. Mielestäni ei ole aivan oikeudenmukaista, että muiden suomalaisten kiltisti maksamat verot voi välttää siirtämällä kirjat ulkomaille ennen sijoitusten realisointia.

Kokoomuslaiset ovat raivostuneet asiasta. Petteri Orpo antoi heti vaalilupauksen, että kokoomus kaataa veron valtaan päästessään. Poliittisen ristiriidan taustalla ovat erot paitsi kannattajakunnassa, myös ideologiassa. Kuten Keskustan entinen puheenjohtaja Juha Sipilä on sanonut, verot pitää maksaa sinne missä tulos syntyy. Tai kuten Keskustan perustaja Santeri Alkio totesi, kannatamme elinkeinon vapautta, emme keinottelun vapautta. Keskellä asiat on totuttu näkemään eri tavalla kuin oikealla.

Ei ole tietenkään epä­olennaista, miten muutoksen yksityiskohdat tehdään. Sisältö tarkentuu valmistelussa. Esi­merkiksi veroa ei välttämättä perittäisi muuton hetkellä, vaan vasta kun omaisuutta realisoidaan. Valmistelun pitää olla huolellista, pelisääntöjen selkeitä sekä kohtuullisia. Kes­kustelussa on myös muistettava, että valtaosa vauraista maksaa veronsa tunnollisesti.

Tavallisille yrittäjille on kunnia-asia maksaa veronsa täysimääräisesti Suomeen. Menestyneen Supercell-peliyhtiön perustaja Ilkka Paananen on sanonut: ”Olemme saaneet paljon suomalaiselta yhteiskunnalta, ja olemme onnekkaita. Totta kai maksetaan verot tänne, minne muualle ne maksettaisiin. Kun miettii omaa tuttavapiiriä, kaikki muutkin maksavat tänne, joten miksi tekisimme toisin?”

Sosialismiksi muutosta haukkuvien kannattaisi huomata, että vastaava sääntely on käytössä muun muassa Tanskassa, Norjassa, Saksassa, Yhdysvalloissa ja Itävallassa ja Ranskassa. Suomikaan ei näistä maista mallia ottamalla muutu Kuubaksi.

Petri Honkonen

kansanedustaja, Suomen keskustan varapuheenjohtaja

Lue lisää

Punamultaa tarjolla myös oppositioon

Mikä on arvonnousvero?

Orpo ja Purra: Seuraava hallitus joutuu tekemään leikkauksia – "Sipilän kauden kiky kalpenee"

Ex-pääministeri Juha Sipilä ratkomaan budjettiriihen ilmastojuntturaa –  vihreiden Maria Ohisalo: Ei ole kyse vain 0,2 megatonnin erosta