Mielipide

Kaivosverotuotolla hernekeittopurkki

Mikko Kärnä hymisteli (MT 17.9.) uutta kaivoslakiehdotusta kuin maksetussa mainoksessa. Todellisuus on karvaasti toisenlainen. TEM:in kaivos­lakityöryhmän 16.8. julkaisema lakiluonnos ei nimittäin paranna kansalaisten asemaa piirun vertaa.

Lakiehdotus ei edelleenkään rajaa malminetsintää mitenkään – ei saamelaiskulttuurin alueilta, ei kansallispuistoista eikä muille elinkeinoille tärkeiltä alueilta. Varauksien alla on nytkin 14 prosenttia maamme pinta-alasta. Kunnan päätösvaltakaan ei käytännössä ulotu malminetsintään. Oikeuksien puolustaminen tulee vaatimaan vastaisuudessakin kansalaisilta paljon työtä ja rahaa.

Puolueensa sitkeästi vastustamaa kaivosveroakin Kärnä markkinoi nyt saavu­tuksena. Minusta esitetty vero­ratkaisu on räikeä esimerkki kyvyttömästä kansantalouden hoidosta. Korvauksena ainutkertaisten mineraalien luovuttamisesta yksityisille yrityksille valtio saisi 10 miljoonan euroa vuodessa. Se tarkoittaa 2 euroa per kansalainen. Kaupasta sillä saa hernekeittopurkin.

Vertailukohdaksi voimme ottaa Norjan valtion öljy­rahaston, jonka arvo on 1.075 miljardia euroa. Ja rahaston arvo nousee vuosittain sadalla miljardilla eurolla. Tämä tekee norjalaista kohti 20.000 euroa vuodessa.

Jouni Hakola

Kuusamo

Lue lisää

Kaivosverot valtion maksettaviksi

Metsästys Lapissa lähti lapasesta

Yle uutiset: Rovaniemellä käynnissä laajat malminetsinnät – kaupunginjohtaja näyttää vihreätä valoa: "Kaivos toisi veron ohella myös työtä"

Kaivosvero on oikea ratkaisu