LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Mielipide

Jokainen voi vaikuttaa

Glasgow´n ilmastokokous oli menestys huolimatta isojen päästäjämaiden viime hetkillä tekemästä jarrutuksesta. Jos haluat näiden maiden vähentävän päästöjään heti eikä vasta puolen vuosisadan päästä, lopeta niissä valmistettujen tuotteiden ostaminen.

Voit motivoida itseäsi laske­malla päästöjen vähenevän kahdella kilolla jokaista euroa kohden, jota et kuluta kaupassa. Jos käyttäisit esimerkiksi vanhaa puhelintasi sen sijasta, että ostaisit uuden tuhannella eurolla, jäisi kaksi tuhatta kiloa päästöjä syntymättä.

Lihan ja maidon tuotanto aiheuttaa vain vajaan tuhannen kilon päästön jokaista suomalaista kohti vuodessa. Lihaa voi syödä, kännykän järsiminen ei nälkäistä ravitse.

Ilmastotoimet pitäisi suunnata sinne, missä niistä saadaan paras ja nopein hyöty. Intia on luvannut olla hiilineutraali vuoteen 2070 mennessä. Tämäkin voi olla vain katteeton lupaus.

Jos rihkaman osto Kiinasta selvästi vähenee, se ei ehkä rakentaisi kahtasataa uutta kivihiilivoimalaa ja olisi jo ensi vuonna valmiimpi kivihiilestä luopumiseen.

Nyt alkava joulusesonki on oiva aika aloittaa rihkaman oston lopetus. Ostojen vähentäminen on helppoa, mutta tehokasta vaikuttamista. Eikä se maksa mitään.

Olavi Toukonummi

Salo

Lue lisää

Metsäkatoa on vaikea pysäyttää vapaaehtoisilla julistuksilla – "Toimet saatava osaksi kauppasopimuksia"

Postilta vastaus pakettiruuhkaan: Avaa satakunta väliaikaista noutopistettä joulusesongin ajaksi

Maailmanlaajuisen hiilikaupan käynnistyminen vie vuosia – voi tuoda kaivattuja pelisääntöjä villiytyneille vapaaehtoisille hiilimarkkinoille

Miksi Kiina kunnostautuisi, kun ostamme varauksetta kaiken krääsän?