LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Mielipide

Otetaan oppia EU-komissaarilta

Suomessa energia- ja ympäristö­politiikka on romahduttanut turpeen energiakäytön ja energiaturvetuotannon. Turpeen käyttö energiantuotannossa on puolittunut ja turpeen nosto romahtanut kymmenesosaan vain muutamassa vuodessa.

Taloustutkimuksen vuosi sitten tekemän selvityksen mukaan tästä aiheutuu turvealan yrityksille noin 800 miljoonan euron tappiot. Juuri kukaan ei ole matkan varrella ollut huolissaan turvealan ihmisten kohtalosta, eikä heidän omaisuutensa arvon menetys ole turpeen käytön lopettamista vaatineita ihmisiä kiinnostanut. Turpeen huoltovarmuusroolikin on samalla Huoltovarmuuskeskuksen mukaan menetetty.

Suomessa hiljattain vieraillut EU-komissaari Mairead McGuinness toi tähän tilan­teeseen terveen näkökulman, jota poliitikkojen meilläkin olisi pitänyt miettiä.

Helsingin Sanomat kysyi komissaari McGuinnessilta haastattelussa, miten ihmeessä fossiilinen maakaasu voidaan valmisteilla olevassa takso­nomiassa luokitella kestäväksi. McGuinness korosti vastauksessaan realismia. Kaikki maat eivät hänen mukaansa voi suoraan siirtyä likaisesta hiilestä uusiutuviin energioihin. Kaasua tarvitaan siirtymä­vaiheen polttoaineena.

Suomessa sen sijaan oli täysin mahdollista romahduttaa turvetuotanto ilman tällaista realismia. McGuinnessin näkemys on, että komission täytyy pitää huolta, ettei synny arvonsa menettävää omaisuutta. Suomessa sen sijaan turvetuotantoon sidottujen pääomien arvonpudotuksesta ei kantanut kukaan huolta. Sadat yritykset ovat menettämässä energiaturveliiketoiminnan ja turpeen tuotantoon rakennettu tuotantokalusto sekä tuotantoalueet menettävät arvonsa.

Turvealalle olisi pitänyt tehdä sopeutumisohjelma ja antaa alalle vähintään vuosi­kymmen sopeutumisaikaa noudattaen McGuinnessinkin esittämiä periaatteita. Tällöin turvemaiden omistajat, turvealan tuotantoyritykset, energiayhtiöt ja alan ihmiset olisivat saaneet aikaa sopeuttaa toimintansa ja elämänsä uuteen asentoon hallitusti.

Politiikka tuo jatkossa mullistuksia muillekin toimialoille kuin turvealalle. Toivottavasti turvealan kohtalosta ja kohtelusta on edes opittu jotain, että voimme välttää samat virheet.

Marko Vainionpää

varapuheenjohtaja

Simo Jaakkola

varatoimitusjohtaja

Koneyrittäjät ry

Turvealalle olisi pitänyt tehdä sopeutumis- ohjelma.

Lue lisää

Olkiluoto 3 tuo vihdoin tahdistimen Suomen talouteen: Kun tavarasta syntyy pula, siirtoyhteydet ovat täyskäytössä tai vikaantuneet, hinta joustaa – ylöspäin

Video: Kotimaista lähienergiaa aumasta kuormaan ja asiakkaalle – "Vuosikymmeniä rakennettu turveinfra romahtaa"

Uskon vai tiedon varassa?

EU:n ei kannata enää heikentää itseään