Mielipide

Stora Enson monimuotoisuus

Stora Enson ympäristöpäällikkö Niina Partanen kirjoitti ”Keinoja metsän monimuotoisuudesta huolehtimiseen” (MT 12.11.). Hyviä ja kannatettavia keinoja kaikki, mutta riittävätkö ne? Rajaako Stora Enso oman vastuunsa pelkästään tällaisten keinojen käyttämiseen?

Keskisuomalaisen otsikko (18.11): Pihtiputaan ja Kinnulan välille jättituulipuisto. Hankkeen toteutuessa erämaassa saattaa humista jopa 78 tuulivoimalaa? Uutisen mukaan alueen suurin metsänomistaja on Stora Enso.

Tuskin sitä aluetta nytkään voi erämaaksi sanoa. Ainakaan sen jälkeen se ei ole erämaa, jos hanke toteutetaan. Stora Enson ympäristöpäällikönkin on tiedettävä suurin piirtein, kuinka valtava isku tämä hanke olisi metsän monimuotoisuutta vastaan.

Erittäin järeitä ja leveitä teitä, jotka yhdistävät 78 suurta kivikentiksi muutettua metsäpalstaa. Palstojen keskelle rakennetaan meluisa lähes 300 metriä korkea voimala. Perustuksiin yhteensä tuhansia tonneja teräsbetonia, joka jää ikuisesti luontoon. Metsään tehdään leveitä siirto­linjoja ja kaivetaan kaapelien ojia yhdistämään voimaloita. Luontokato on erittäin suuri.

Yksi muotisana on kompensaatio. Miten Stora Enso kompensoi aiheuttamansa luontokadon Keski-Suomessa? Niina Partasen sinänsä hyvät keinot eivät riitä mihinkään.

Vesa Nuolioja

Jyväskylä

Lue lisää

Stora Enso investoi revinnäisselluun 40 miljoonaa euroa Skutskärin tehtaalla Ruotsissa

Stora Enso teki ennätystuloksen – "Tilauskirjamme kaikissa divisioonissa ovat täynnä"

Vaikka UPM:n miljardin euron biojalostamoa ei Kotkaan rakenneta, muut metsäteollisuuden investoinnit etenevät Suomessa

Lehtien painotalot yrittävät paikata UPM:n lakon pahentamaa pulaa hankkimalla paperia lähinnä Ruotsista ja Venäjältä