Mielipide

Meidän metsämme eivät ole meidän?

Kuka nämä minunkin metsäni loppujen lopuksi oikein omistaakaan? Tätä olen kuluneen syksyn aikana pohdiskellut useampaankin otteeseen.

Surullisena olen ajatellut, että onko tämä jo ehkä viimeinen syksy, kun saan vielä itse päättää mitä metsässäni teen. Miten pian metsieni isännyys siirtyy hallituksemme ministereiden ja kansanedustajiemme myötävaikutuksella Euroopan unionille.

Pahasti ainakin siltä näyttää, että näin tulee tapahtumaan, kun on työpäivän jälkeen lueskellut sanomalehtiä ja kuunnellut televisiosta poliitikkojemme puheita. Etenkin, koska niin ministerimme kuin europarlamentaarikkommekin tuntuvat olevan kovasti erimielisiä arvokkaan ja hyvin hoidetun metsäomaisuutemme isännyydestä.

Mikäli poliitikkomme todella luovuttavat päätäntävallan meidän suomalaisten metsäomaisuudesta Euroopan unionille, niin samalla he syyllistyvät anteeksiantamattoman halventavaan yksityisomaisuuden suojan ylikävelemiseen. Se ei takuulla tiedä hyvää sen enempää heille kuin meille muillekaan.

Rakastan ja kunnioitan luontoa, ja metsässä puuhastelu on minulle niin fyysisesti kuin henkisestikin suorastaan elintärkeää. Tämän puuhastelunvapauteni haluan säilyttää jatkossakin, enkä kaipaa varsinkaan Euroopan unionia ohjeistamaan minua työssäni enkä selän taakse kyttäämään tekemisiäni. Sen verran vanha mies jo olen, että jos tämä vapaus ja metsieni isännyys minulta viedään, niin enpä tiedä, mitä sitten.

Taatusti en ainakaan kykenisi itse raportoimaan vuosittain EU:lle metsieni tilasta, hiilinieluista ja kaikesta muusta mihin taksonomian hyväksyminen tulisi monine jälkiseuraamuksineen johtamaan. Pakko olisi siis palkata joku kallispalkkainen tietäjä tekemään se puolestani, ja siihen joutuisi sahailemaan joka syksy melkoisen pinon ropsipölkkyjä, että hänen laskuistaan selviäisi.

Tällaiseenko kalliiseen, stressaavaan ja vihaksi pistävään byrokratiaorjuuteenko te poliitikot haluatte meidät itsenäiset metsänomistajat aivan ehdoin tahdoin ajaa?

Seppo Kotilainen

Iisalmi

Lue lisää

"Ville Niinistön esitys on järjetön suomalaisen metsänhoidon näkökulmasta", kritisoi europarlamentaarikko Petri Sarvamaa lulucf-asetuksen valmistelua

EU:n ei kannata enää heikentää itseään

Metsät ja metsävalta pidettävä Suomessa

Ei tullut edes torjuntavoittoa