Mielipide

Melkoista sosialisointia

Taksonomian (EU:n kestävän rahoituksen asetus) mukaisesti jokaisen metsän talouskäytöstä pitää jättää pois 20 prosenttia. Jättöpuita pitää olla 10 prosenttia. Purojen kummallekin puolelle ja vesistöjen varsille on jätettävä 30–60 metrin suojavyöhykkeet. Lahopuita on jätettävä tauteja levittämään. Natura-alueilta myrskytuhoja ei saa korjata.

Metsänomistajan käyttöön jää omaisuudestaan alle 70 prosenttia. Uusi ilmasto- ja ympäristöministeri Emma Kari (vihr.) lupasi alkupalaksi haukata metsien suojeluun 30 prosenttia, vaikka Suomi on jo suojellut metsiään eniten Euroopassa. Turvetuotanto on ajettu alas, paitsi Ruotsissa. Muut maat jatkavat rauhassa kivihiilen ja maakaasun tupruttelua. Vihervasemmisto ja kokoomuksen meppi Pietikäinen kannattavat.

Melkoista sosialisointia. Miten tiukaksi mainittu perustuslaki suhtautuu? Kuinka käy esimerkiksi hyvinvointipalveluiden, verokertymän ja työpaikkojen?

Nykyisillä valtuuksillani voisin tarjota meppi Pietikäiselle ja tovereilleen taimikon perkaamista ja heinän torjuntaa, että näkisimme käytännön taidot, ja jotta vouhkaamiselle tulisi ehkä jotain katetta. Ilman näitä toimia tulevaisuudessa ei ole metsätaloutta, mutta kylläkin ”luonnonsuojelua” ja piknikkejä. Kansalaisten ja Suomen metsien hyvinvointi tuntuu heille olevan yhden­tekevää.

Esitin tällä palstalla 22.9. metsänhoitoa näivettäville mepeille kysymyksiä, joihin vieläkään en ole saanut vastauksia.

Taksonomia on onnistunutta, niin siistiä. Yli satavuotista, maailman parasta metsänhoitoa harjoittavat metsänomistajat ottavat sen suorastaan huutaen vastaan.

Toivo Parkkonen

metsänomistaja

Jyväskylä

Lue lisää

Uskon vai tiedon varassa?

EU:n ei kannata enää heikentää itseään

Metsät ja metsävalta pidettävä Suomessa

EU:n metsäaloitteisiin luvassa tarkennuksia tänä vuonna – muun muassa taksonomia ja biodiversiteettistrategia täydentyvät