Mielipide

Sian saparot EU:ssa samalle viivalle

Sian saparoiden typistämiskielto suomalaisessa lainsäädännössä täytti 15 vuotta tämän kuun alkupuolella. EU:n direktiivi asiasta oli tullut voimaan edellisenä vuonna.

Nykyinen EU:n komissio on julistanut tavoitteekseen toppuutella uusien säädösten keksimistä ja parantaa olemassa olevan lainsäädännön toimeenpanoa.

Tähän liittyen komissio on aktivoitunut patistelemaan jäsenmaita toimeenpanemaan vihdoin myös saparoiden typistys­kiellon.

Saparot olivat hyvin esillä komission ja Copa/Cogecan syksyn sikakokouksissa. Esillä ja äänessä olivat suomalaiset tuottajat!

Tuottajajärjestöjen kokouksessa meidän tuotantotavoistamme kertoi MTK sikaverkoston puheenjohtaja Taru Antikainen ja komission kokouksessa ruskolainen sikayrittäjä Timo Heikkilä.

Molempien viesti oli sama: pitkien saparoiden tuotanto onnistuu lähes kaikissa eurooppalaisissa sikaloissa. Se vaatii hieman omia säätöjään: muun muassa riittävästi lattia-alaa, virikkeitä, hyvää ilmastointia ja ilmanlaatua, hyvää ruokintaa, terveitä sikoja.

Sian saparo on kasvatus­olosuhteiden ja sian hyvin­voinnin supermittari. Oli hiljaista molempien esitysten aikana ja myös niiden jälkeen!

Suoraan suomalaisille tuottajille ei sitä sanottu, mutta käytäväkeskusteluissa ja myös aikaisemmissa keskusteluissa on tullut selväksi, ettei muualla ole mitään aikomuksia muutoksen tekemiseen. Eurooppalaiset tuottajat ja koko sika-ala pitää siirtymistä pitkiin saparoihin lähes mahdottomana.

Tärkeää on huomata, että se ei johdu motivaation puutteesta tai asian väheksymistä. Se johtuu yksinkertaisesti siitä, että asia on liian vaikea toteuttaa. Kaikki kokeilut ovat päättyneet suuriin ongelmiin.

Tosin päin käännettynä tämä nostaa suomalaisten tuottajien ammattitaidon ja suomalaisen tuotannon laadun omaan sarjaansa Euroopassa.

Sikojen kasvatusolo­suhteiden parantaminen ei ole ilmasta. Vaadittavat toimenpiteet nostavat suomalaisia tuotantokustannuksia.

Meidän pitää nykyistä paremmin kertoa suomalaisen sian tarina kuluttajille: suomalainen sika on maailman parasta. Olen varma, että kuluttajat ovat valmiita maksamaan sen tuottamisen kustannukset kattavaa hintaa. Samalla vastuullisuutensa pitää osoittaa myös ketjun muiden toimijoiden, kaupan ja teollisuuden.

Komission kokouksessa tehtiin kuitenkin yksi erittäin hyvä ehdotus: kaikki menekinedistämisrahat pitää lopettaa tuotannolta, joka ei ole direktiivin mukaista.

Tässä asiassa MMM voisi olla aktiivinen Brysselissä käydessään.

Jukka Rantala

kotieläinasiamies

MTK

Lue lisää

Helsinki vaatii nyt saparon

Tuotantoeläimet voivat Suomessa hyvin

Brittiprofessori otti Suomen esimerkiksi maasta, jossa sioilla on saparot

Hännän typistys aiheuttaa sialle kuukausien kivut