Mielipide

Poliitikot eivät kehitä kalataloutta

Markkinataloudessa yritykset ja kuluttajat päättävät itsenäisesti, mitä he haluavat kuluttaa ja tuottaa ilman valtion väliintuloa. Vastakohtana on komentotalous; siinä valtio päättää, mitä tuotetaan ja missä määrin, sekä sen, kenelle tuotetut hyödykkeet jaetaan.

Markkinatalous ohjaa edullisempien ja laadukkaampien hyödykkeiden suosioon – ei politiikkojen ja virkamiesten ohjailuilla. Valtion roolina on antaa toimijoille mahdollisuus – ei toteuttaa niitä tehtäviä, jotka kuuluvat yrityksille.

Poliitikot eivät ole kiinnostuneita kalatalouden kehittämisestä. Myöntämällä alihintaisia tai ilmaisia valtion kalastuslupia he saavat ääniä vastalahjaksi. Oma äänimäärän kasvattaminen on kiinnostavampaa, vaikka se tulisi kalatalouden kustannuksella. Mukana ovat niin sosialistit kuin porvaritkin.

Ongelmat näkyvät jo. Osakaskuntien ja kalastusalueiden luvanmyynti kutistuu. Tilannetta yritetään korjata nostamalla kalastonhoitomaksua. Korjausliike on vain hetkellinen ja kohta ollaan taas ongelmissa.

Tämä ei ole kalatalouden kehittämistä, päinvastoin. Olemme menossa kalataloudessa kohti komentotaloutta. Valta siirtyy virkamiehille ja omistusoikeus kapenee.

Kalastonhoitomaksun yhteydessä myytävä alihinnoiteltu valtakunnallinen viehelupa on romahduttanut luvanmyynnin. Hinnoittelun tulee olla markkinalähtöistä eikä politiikkojen tule hinnoitella lupia.

65 vuotta täyttäneiden ei tarvitse maksaa valtion kalastonhoitomaksua – maksuton kalastusoikeus ajaa kalataloutta alas. Valtion organisaatio Metsähallitus myy kalastonhoitomaksuja yksinoikeudella eikä suostu antamaa luvanmyyntioikeutta muille luvanmyyjille.

Ammattikalastus on ollut pitkään merialueella kriisissä. Hylkeitä on liikaa. Kalastajat ovat tienneet asian jo kauan. Tutkijat ovat ihmeissään, hylkeet syövät enemmän siikaa kuin mitä sitä päätyy kalastajien saaliiksi (Raahe seutu 24.11.2017).

Poliitikot kuuntelevat tutkijoita korvat höröllä mutta eivät kalastajia. Hylkeitä pitää voida metsästää ja sen lihaa voi myydä kuten hirven tai saksanhirven lihaa.

Pekka Vuorinen

Pirkanmaan Kalatalouskeskus ry

Lue lisää

EU:n ja Britannian kauppaneuvottelut etenevät tahmeasti – elintarvikkeiden laatustandardit ja kalastus tulevan suhteen kuumat perunat

Hylje on metsästäjälle suurriistaa, kalastajalle kiusankappale – saalista ei niin vain saada, sillä pyyntiolosuhteet ovat haastavat

Maaseudun yrityksille 30 miljoonaa ja kalayrityksille kymmenen koronatukea – Leppä: "Tuki aukeaa pian"

Saamelaiset voittivat Ruotsin valtion kiistassa metsästys- ja kalastusoikeuksista: "Tämä on suuri päivä meille"