Mielipide

Puhdas ilma ja vesi elämisen perustekijöitä

Lukijalta 19.02.2018

Liian monta pikkujärveä on jo tuhottu ja jopa pohjavesiä myrkytetty. Seuraukset orastavat.

Ilmastomuutos on kavahduttanut koko ihmiskunnan vastareaktioon. Muutoksen seuraukset ovat uhkana ihmisille, koko luomakunnalle.

Puhtaan veden vähäisyys ja sen ryöstökäyttö on jo nyt jokapäiväinen, yleismaailmallinen vakava uutinen.

Vesirikkaassa Suomessa ongelma ei ole vielä noussut kaikkien tietoisuuteen, mutta kytee näkymättömissä pinnan alla. Puhtaat pohjavedet lähteineen ja vesisuonineen ehtyvät.

Liian monta pikkujärveä on jo tuhottu ja jopa pohjavesiä myrkytetty. Järkytämme avaran luontomme maanalaista, tuhatvuotista elinvoimaa. Seuraukset orastavat.

Olemme päättäneet ottaa pohjavedet aktiiviseen käyttöön. Pois ikiaikojen käytöstä luonnolta, ihmisiltäkin. Lounaisessa Suomessa näitten toimien vakavat seuraukset ovat nähtävissä ainakin Kankaanjärvessä, Pyhäjärvessä, Köyliönjärvessä ja niiden vesistöalueella lähteiden, vesisuonten ja kaivojen ehtymisenä.

On edesvastuutonta syyttää pelkästään yhtäkkistä, poikkeavaa sateettomuutta ja kieltää väkivaltaisen vedenoton vaikutukset. Temppelinharjalla istuvat vain luvan myöntäjät ja veden ottajat.

Juuri tämän kaksikon muodostaman salaseuran Satakuntaliittokin halusi puhkaista ja laajentaa piiriä käsittämään myös asianosaiset vedenottamoiden alueella. Tämä oli myös viranomaisen asettama ehto vedenotolle Pyhäjärviseudulta.

Reinin vesi käytetään moneen kertaan ennen sen päätymistä mereen. Meillä on runsaasti huipputeknologiaa ja vettä käytettävissä, mutta silti me rakennamme uutta ilmastomuutosta, vesikatastrofia.

Ottakaamme vettä Kokemäenjoesta lounaisen Suomen kasvavaan tarpeeseen, mutta saastuttamatta matkalla pohjavesiä, toisten kaivoja. Putki Huittisista Turkuun on jo valmiina. Älkäämme tuhotko koko maailmalle, ainakaan Suomelle yhä tärkeämpää menestystekijäämme, välttämättömän kasvun ihmeen elinvoimaa.

Säkylän Pyhäjärvi vaikutusalueineen on tässäkin lounaisen Sisä-Suomen sydän. Myös Eurajoen kannalta on ykkösasia, kuinka paljon ja minkälaatuista vettä Pyhäjärvi sille antaa.

Esko Eela

teollisuusneuvos

Säkylä

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT