Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Mielipide

Voimaa villisika- jahtiin

Reilu viikko sitten oli kaakonkulmalla kokoonnuttu villisian metsästykseen. Onhan rajusti kasvava sikakanta mahdollisena sikaruton kantajana ja levittäjänä kansantaloudellinenkin uhka. Villisian pelloilla ja kotipuutarhoissa aikaan saama jälki on dramaattista.

Viikonlopun jahdin saalis suurella joukolla, tohinalla ja alueella taisi lopulta olla noin kymmenen sikaa. Ei kovin merkittävä lovi yli 2 000-­päiseen villisika­kantaamme, puuhastelua suorastaan.

Ministeriö ja riistakeskus vastuullisina viranomaisina ovat jo hiukkasen helpottaneet lainsäädännöllä sian metsästystä muun muassa metsästys­ajan suhteen. Jos nämä vastuulliset viranomaiset todella ovat huolissaan kannan määrästä, metsästyksen työkaluja täytyy pikaisesti lisätä vielä oikeasti kovilla eväillä.

Villisika pitää irrottaa metsästysoikeudesta kuten suurpedot aikoinaan. Silloin voisi metsästää ilman huolta, kenen maalla jahdissa liikkuu. Metsästysseurojen alueet ovat sianmetsästykseen tyhjän­aikaisia tilkkutäkkejä, ja niille suuremman alueen jahdin sopiminen kovin työlästä.

Tehokas jahti edellyttää moottorivoiman käyttöä, eli moottorikelkat, helikopterit ynnä muut sellaiset luvallisiksi jahdissa, ja tietysti aseen kuljetus ja käyttö moottoriajoneuvosta.

Nyt on lunta kaakossakin sen verran, että possun jälki näkyy ja kelkka kulkee. Vielä 20–30 valtion palkkaamaa metsästäjää määräaikaiseen työsuhteeseen, kunnes sikoja on jäljellä reilusti alle 100. Tuon moottoriajoneuvo-­oikeuden voisi aluksi antaa vain näille ammattimetsästäjille.

Rasakoita, aikaansaapia jahtimiehiä löytynee vaikka siitä joukosta, joka osallistui vastikään pienpetopyynnin SM-kisaan. Kovia lääkkeitä, mutta onpa tautikin nopea pahenemaan niin, että purevaa hoitoa ei sitten enää olekaan.

Markku Heikkinen

Talluskylä, Tervo

Lue lisää

Villisikakanta karkaamassa hallinnasta

Villisian metsästyksessä saa käyttää kiinteää keinovaloa - sikaruton vaara tiukensi lakia

Suomen villisikakanta aiotaan puolittaa

Seitsemän sian jahti