Mielipide

Satovahingot on korvattava kestävällä tavalla

Ei pitäisi pönkittää odotusta, että vain öljyn kulutusta tuetaan.

Esitin eduskunnan ilmastokeskustelussa viime viikolla, että satovahinkokorvaukset olisi pitänyt ulottaa ympäristöystävällisiin hakekuivureihin eikä vain tuontiöljyn käytön tukeen. Kestävän kehityksen maatiloja rangaistiin, samalla kun viljelijöitä kannustettiin pysymään fossiilisissa polttoaineissa.

Tämä hätäratkaisu oli perusteltu mutta vastoin yleistä ilmasto- ja energiapolitiikan linjaa. Toivoin oikeudenmukaisempaa ja kestävämpää linjausta.

Pettymyksekseni ministeri Jari Leppä (kesk.) katsoi aiheelliseksi nälviä (MT 15.3.) ja väittää, että olisin ”vastustanut” Maatalouden kehittämisrahastoa.

En sentään, vaikka Timo Kauniston tavoin (MT 5.10.15) epäilin lisärahoituksen perusteluita tilanteessa, jossa monien suomalaisten perusturvaa heikennetään. En uskaltaisi sanoa, että kepu vastustaa kansaneläkkeitä, vaikka se ensimmäisenä Suomen historiassa kansaneläkkeitä leikkaa.

Yhteinen tavoitteemme lienee, että uusiutuvat energialähteet yleistyisivät maataloudessa, jotta Suomen ilmastotavoitteet voitaisiin täyttää. Kun äärisäät ovat yleistymässä, on todennäköistä, että satovahinkoja joudutaan jatkossakin korvaamaan. Hallituksen valitsema malli on kahdella tapaa ongelmallinen.

Ensiksi ei pitäisi pönkittää odotusta, että vain öljyn kulutusta tuetaan. Parhaillaan istuva yritystyöryhmä suhtautuu kriittisesti kaikkiin fossiilisen energian tukiin, mitä vastaan sotii kevyen polttoöljyn valmisteveron palautuksen kaksinkertaistaminen, seuraavalla kerralla kenties kolminkertaistaminen. Kannustin on täysin väärä.

Toiseksi olisi luotava pysyvä menettely satovahinkojen korvaamiseen, kun aiempi järjestelmä pari vuotta sitten lopetettiin. Tämänkertaista hätäratkaisua ei ole tarkoitus käyttää enää koskaan.

Yleinen elämäkokemus kertoo kuitenkin muuta. On varmaa, että jos – tai kun – viime syksyn kaltainen katastrofi toistuu, vaaditaan jälleen lisääntyneiden polttoainekulujen korvaamista.

Ilmastonmuutos tuottaa entistä enemmän haasteita suomalaiselle kasvinviljelylle. Niihin on etsittävä vastauksia nyt, sananmukaisesti hyvän sään aikana.

Kun EU:n yhteistä maatalouspolitiikkaa uudistetaan, on luotava kestävämpiä riskinhallinnan menetelmiä, kenties uudenlainen vakuutus äärisäiden varalle. Pitkällä tähtäimellä paras ilmastovakuutus on tietenkin se, että ilmastonmuutosta torjutaan uskottavasti ja johdonmukaisesti niin suurissa kuin pienemmissä linjauksissa.

Timo Harakka

kansanedustaja (sd.)

Lue lisää

Komissio ei luovu EU-metsäsäätelystä, mutta siihen voi vielä vaikuttaa – McGuinness: "Taksonomia ei ole kiveen hakattu"

Laidunnuksesta maksetaan tuottajille ekstraa Hollannissa ja Norjassa – isonkin karjan laidunnus onnistuu hyvillä kulkureiteillä ja nurmiseoksella

Mitä ihmettä: Jari Lepän tulot laskivat 50 000 euroa, mutta veroprosentti nousi – OP:n Ritakallion tulot lähes miljoonaluokkaa

Nuoriin metsiin on jäänyt aivan liikaa töitä rästiin, ministeri Leppä muistutti metsänomistajille – "Toivon, että tartutte haasteeseen"