Mielipide

Metsässä ei ole vain riistaa

Lukijalta 23.03.2018

Anne Kalmarin metsässä (MT 7.3.) sikiää vain pataan pantavaa, mutta metsä on myös monen muun asujan koti.

Pönttöjä ei metsiin tarvita, kunhan haapoja jätetään pystyyn. Palokärki takoo pesäkolot paitsi itselleen myös helmi­pöllölle, telkälle ja uuttu­kyyhkylle.

Pesivän helmipöllökoiraan on todettu kantavan yön aikana naaraalle ja poikasille jopa 15 myyrää. Se on luonnonmukaista myyrien torjuntaa.

Käpytikka on runsautensa takia merkittävin pesäkolojen tekijä pikkulinnuille, mutta haapoja sekin tarvitsee. Käpytikan kolot käyvät myös varpuspöllölle, mikä rengastajaa harmittaa, koska hänen nyrkkinsä ei näihin koloihin mahdu.

Siksi rengastaja on keksinyt pöntöt ”tutkimuksiinsa” – varsinaista luonnontutkimusta. Ja aina vaan tutkittavaa riittää, vaikka tuhansia varpuspöllöjä on jo rengastettu?

Jos arvostaa luonnon monimuotoisuutta, metsänomistaja pilkkoo varpuspöllön pöntöt saunapuiksi (toivottavasti ei ole sähkösaunaa). Varpuspöllö syö myyriä, mutta se saalistaa etenkin talvella hömö- ja töyhtötiaisia, jotka jatkuvasti harvinaistuvat.

Luontoa ymmärtävä ja arvostava metsänomistaja säästää metsänsä pökkelöt hömö- ja töyhtötiaiselle, jotka pehmeämpään puuhun pystyvät nakuttelemaan pesäkolonsa.

Kalevi Mattila

Ulvila

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT