Mielipide

Tutkittiinko lietteen jäämät?

Maaseudun Tulevaisuus uutisoi Luken tutkimuksesta, jonka mukaan puhdistamoliete on turvallinen lannoite (MT 11.4.).

Selvitettiinkö, miten liete oli käsitelty ennen peltoon levittämistä? Siis siellä puhdistamolla.

Käsittääkseni jätevesipuhdistamo puhdistaa suurimmaksi osaksi vesistön rehevöitymisen estämiseksi juuri fosforin ja typen. Sen jälkeen vedet juoksutetaan vesitöihin.

Viime aikoina on ymmärretty, että jätevesilaitoksille joutuu jo yksityisiltä ihmisiltä lääke-, hormoni-, antibiootti- ja pesuainejäämiä.

Siis näitä aineita luulisi puhdistamolietteestä löytyvän. Näin kokonaisuus siirtyy pelloille ja lopulta liukenemaan hulevesinä vesistöihin.

Onko tietoa, miten pitkään maaperässä näkyy ja vaikuttaa puhdistamolietteen käyttö? Ei riitä, että viljanjyvässä se ei näkyisi vielä, mutta vuosien saatossa sekin olisi mahdollista.

Meillä on jätevesiasetus, jossa alkujaan kaikki mökkienkin jätevesi oli laitettava kalliisiin putkistoihin ja siirtymään jätevesipuhdistamoille. Nyt tuo sama tuotaisiin pelloille puhdistamolietteinä.

Ritva Salonen

Mäntsälä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lannasta prosessoidaan vasta kuusi prosenttia – "Kierrätyslannoitteet otettava käyttöön, oli tuotantosuunta tavallinen tai luomu"

Jätevesipuhdistamoiden lietteet päätyvät Venäjällä kaatopaikalle – tulevaisuudessa ne voivat saada uuden elämän lannoitteena

Jaetulla lannoituksella voitat tai säästät