Mielipide

Kalastuksesta tullut pelletemppuilua

Lukijalta 16.04.2018

Lohenvalvontaan liittyvä lakiesitys on työpaikka­kiusaamisen helmi.

Euroopan meri- ja kalastusrahasto myönsi 8,7 miljoonaa kalaelinkeinon innovaatio-ohjelmaan (MT 19.3.).

Kalastajat ovat vuosisatoja kehitelleet pyyntimenetelmiä, hylkeentorjuntaa ja saaliinkäsittelyä, mutta kannattavuutta silmällä pitäen.

Tutkijat taas ovat suurella rahalla kehitelleet jo muun muassa toimimattoman hylkeenkestävän rysän sekä hyljekarkottimia, jotka toimivat hienosti – hyljemagneetteina.

15 vuotta sitten Rktl (nykyinen Luke) tosin totesi, ettei hylje juurikaan syö lohta, eihän sen ruuansulatuksesta löydy lohen sisäkorvan tasapainokiviä. Kalastajat vinkkasivat, että korvat ovat päässä, sen hylje jättää syömättä.

Vuonna 2004 TE-keskus rahoitti Finn Fisherman -projektin: veneen, johon keksittiin jopa lämmin käsienpesuvesi. Kalastajille oli tietysti uutta, että kädet palelevat, ja ne palelevat yhä, vene oli kallis. Kun keksimme, miten säästää selkää, sekin maksaa.

Toisaalta parempi kehitellä jotain, mikä ei toimi, koska viranomaiset näkevät niin paljon vaivaa estääkseen toimintaa. Vajassani on 30 000 eurolla pyydyksiä, joiden lajin tai silmäkoon lainsäädäntö on kieltänyt, eikä valtio korvaa edes kaatopaikalle vientiä.

Lohenvalvontaan liittyvä lakiesitys on työpaikkakiusaamisen helmi. Jos lohi tulee ulapalta, kalastajaa ei hidasta sää eivätkä merihätään joutuneet: on oltava rannassa sovittuna hetkenä.

Jos lohi tulee rantarysästä, istuskellaan puoli tuntia merellä avoveneessä rankkasateessa odotellen rantaan tarkastajaa, joka ei tule.

Tämä on kustannustehokasta valvontaa.

Jos kyse olisi lohensuojelusta, vapaa-ajan kalastajat eivät saisi pyytää kahta lohta päivässä eikä koko Suomenlahtea valvoisi yksi ainoa partiovene.

Luken tilastojen mukaan lohta merialueella vuonna 2016 pyysivät kaupalliset kalastajat 192 ja vapaa-ajankalastajat 392 tonnia; sisävesillä vuonna 2014 kaupalliset yhden tonnin ja vapaa-ajan kalastajat 89 tonnia.

Vuonna 2017 Itämerellä laskettiin 43 900 hyljettä. Ammattikalastajat pyytävät murto-osan lohisaaliista, mutta ovat hyviä syntipukkeja. Katoavat lajit usein ovat.

Kai Ilves

ammattikalastaja

Helsinki

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT