Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Mielipide

Kohtalon kysymys – hylkeet vai kotimainen kala?

Hylkeet tuhoavat kalastajien saaliit ja pyydykset, tai ne estävät kalastuksen kokonaan. Hylkeiden kaloihin levittämät ja ihmisiinkin tarttuvat loiset ovat lisääntyneet hälyttävästi hyljekannan kasvaessa. Luonnon­kalaa ei enää riitä ihmisravinnoksi.

Viime vuosien kehitys­suunta näyttää siltä, että enää ei ole kyse kalastuksen ja hylkeiden välisestä konfliktista, vaan koko Itämerta koskevasta ekokatastrofista.

Suomessa päätoimisten rannikkokalastajien määrä on pudonnut alle puoleen 2000-luvulla. Suurin syy kalastuksen vähenemiseen ovat hylkeiden aiheuttamat vahingot. Vedet ovat autiot, ja kaloihin kohdistuva saalistuspaine tulee muilta tahoilta.

Kollegoiltani saamani tiedon mukaan tilanne on sama myös muissa Itämeren maissa. Kun kalavedet tyhjenevät, syntyy konflikteja eri kalastajaryhmien välille.

Kalat kärsivät hylkeiden levittämistä loisista. Suomessa loismatoja tai niiden toukkia on löydetty ainakin silakasta ja särkikaloista. Särkikalojen imumadot tarttuvat myös ihmiseen.

Eteläisellä Itämerellä turskakantoja uhkaa hylkeiden levittämä ja ihmiseen tarttuva maksamato. Tanskalais­tutkijoiden mukaan on mahdollista, että loinen tarttuu myös muihin kalalajeihin kuten Itämeren loheen. On selvää, että nykyisen kaltaisia ongelmia ei enää ratkaista pyydyskehittelyllä.

Uusimman kansain­välisen tutkimuksen mukaan hylkeillä ja merimetsoilla on vaikutusta Itämeren rannikon kala­kantoihin (Hansson ym. 2017). Sillä aikaa kun suomalaistutkijat väittelevät asiasta eipäs-juupas-tyyliin, rannikkokalastuksemme tekee kuolemaa ja kuluttajilta viedään mahdollisuus syödä kotimaista kalaa.

Ne tutkijat, jotka vähättelevät vahinkoeläinten vaikutusta, toistelevat vanhaa mantraa; ”Itämerellä oli 1900-luvun alussa hylkeitä paljon enemmän kuin nyt”.

Varmaa tietoa määrästä ei ole, mutta olosuhteet Itä­meressä olivat tuolloin hyvin erilaiset.

Hylkeille riitti ravintoa; esimerkiksi lohikalapitoisia jokia oli useita kymmeniä, kun niitä nykyään on muutama. Hylkeiden metsästys oli voimakasta, ja kalastajat saivat kalastaa rauhassa.

Sata vuotta sitten hylkeet olivat resurssi, mutta nyt EU on tehnyt niistä ongelmajätettä aiheettomalla hyljetuotteiden markkinointikiellollaan.

Nyt kun Itämeren hyljekantojen hoitosuunnitelma on päivitettävänä Suomen Riistakeskuksessa, on siinä mahdollistettava hylkeiden määrän voimakas vähentäminen kalakannoille ja kalastukselle kestävälle tasolle. Nykyisellä metsästyksellä ei ole vaikutusta kannan kokoon, ja vaikka koko kiintiö saataisiin täyteen, hallikanta jatkaisi kasvuaan.

Toivoisin myös ympäristöhallinnon kantavan vastuunsa merimetson suojelun aiheuttamista vahingoista. Jäärä­päisellä ja tarpeettomalla suojelulla voi kokonaiskuvassa olla tuhoisat seuraukset.

Kohtalon kysymyksen ratkaisut ovat poliitikkojen käsissä.

Olavi Sahlstén

kaupallinen kalastaja

puheenjohtaja, Suomen Ammattikalastajaliitto

Naantali

Lue lisää

Sushibuumille ei näy loppua – S-kaupoissa myynti kasvanut 1853 prosenttia korona-aikana

Näin lahnasta valmistuu leikkele, jossa ei ole ruodoista jälkeäkään – tehtaan perustajat kiittelevät Kainuuta: "Monet asiat ovat hoituneet paikallisella yhteistyöllä paremmin kuin Ruuhka-Suomessa"

Kaloista on alettu tutkia ympäristömyrkkyä, joka heikentää rokotteiden tehoa – iso osa suomalaisista ylittää siedettävän viikkosaannin rajan

Kolme kolmihaarakoukkua 20-senttisessä vaapussa on liikaa – "Vaihda pienten vaappujen koukut yksihaaraisiin ja purista isojen vieheiden koukuista väkäset pois"