Mielipide

Alkuperä esille myös lemmikkien ruuassa

Lemmikkieläinruoka on maailman seitsemänneksi myydyin ruokatarvikekategoria. Se on globaalisti yli 200 miljardin euron arvoista liiketoimintaa, jota hallitsevat kansainväliset jättiyritykset. Massiivisesta tuotannosta huolimatta alaa säädellään merkittävästi vähemmän kuin muuta elintarviketuotantoa.

Kuluttajalle tämä näkyy muun muassa siinä, ettei kaikkiin tuotepakkauksiin ole merkitty raaka-aineena käytetyn lihan ja muiden raaka-aineiden alkuperämaata tai ruuan valmistuspaikkaa.

Ruokaa ostavan lemmikinomistajan näkökulmasta tilanne on ongelmallinen. Asiaa vaikeuttaa edelleen se, että tuotteen jälleenmyyjältäkin todennäköisesti puuttuu tuontiruuan osalta nämä tiedot.

Lemmikkien terveyttä vaarantavista ruuan laatuongelmista uutisoidaan tasaisesti. Esimerkiksi tänä vuonna Yhdysvalloissa jälleenmyyntiin päätyi eutanasiaan tarkoitettua lääkettä sisältävää koirien kuivaruokaa, ja muutama vuosi sitten suuren valmistajan koiranruuasta löytyi vaarallisia määriä rotanmyrkkyä.

Myös Suomessa on myyntiin päätynyt terveyshaittoja aiheuttaneita eriä lemmikkien tuontiruokia, mutta onneksi vain harvoin.

Muualla maailmassa antibioottien käyttö lihantuotannossa on tavallista, ja jopa Euroopan sisällä antibiootteja käytetään kuusinkertaisesti enemmän kuin Suomessa. EU-alueella antibioottien käyttö muuhun kuin lääkinnällisiin tarkoituksiin on kielletty, mutta käytännössä antibiootteja kuitenkin käytetään joissakin EU-maissa kasvatuksellisiin tarkoituksiin.

Kuluttajan ja lemmikkien edun mukaista olisi, jos valmistaja merkitsisi oma-aloitteisesti raaka-aineiden alkuperämaan pakkauksiin tai merkintää koskevia säädöksiä muutettaisiin. Tämä lisäisi omistajan tietoa siitä mitä lemmikki syö ja parantaisi kuluttajan oikeuksia sekä tuotannon läpinäkyvyyttä.

Kannustamme kuluttajia kiinnostumaan lemmikkinsä ruuan valmistusmaasta ja raaka-aineiden alkuperästä. Alkuperämerkintöjen vaatiminen valmistajilta lemmikkiemme hyvinvoinnin vuoksi on kuluttajan oikeus.

Me suomalaiset eläinruuan valmistajat osaltamme sitoudumme edistämään alan käytäntöjä ja lisäämme omiin tuotepakkauksiimme jatkossakin alkuperämaamerkinnät.

Laura Strömberg

toimitusjohtaja

Dagsmark Petfood Oy

Magnus Pettersson

toimitusjohtaja

Oy MUSH Ltd

Antti Seppä

kaupallinen johtaja

Best-In Oy

Janne Räsänen

Toimitusjohtaja
Eläinruokatehdas Lemmikki Oy

 

Lue lisää

Valmistaja laski koiranruuan hiilijalanjäljen – yhdellä päätöksellä päästöjä voi pienentää jopa yli 90 prosenttia

Kotimainen koiranruokatehdas haastaa itäeurooppalaiset nappulat ja kansainväliset jätit

Kotimaisesta koiranruuasta tuli hitti – Dagsmark Petfoodin puolivuotias tehdas laajentaa jo tuotantoaan

Miksi koira vetää hihnassa tai rähisee vastaantulijoille? Näin ongelmia voi yrittää ratkaista