Mielipide

Klapeilla lämmittäminen on ekologista

Klapi on yleinen nimitys yksityistalouksissa käytetylle polttopuulle. Puuaines on yleensä koivua, mutta muutkin puulajit sopivat tarkoitukseen.

Kuivatettu polttopuu ei karstaa savupiippuja eikä tuota leijuvaa nokea ilmaan. Klapien savukaasu koostuu hiilidioksidista ja vesihöyrystä.

Hiilidioksidi ei nouse avaruuteen, vaan osallistuu uuden vihreän aineksen tuotantoon kesäaikana. Polttopuu otetaan metsästä poiminnalla, joten avohakkuita ei tässä puunkorjuumenetelmässä synny.

Itse asiassa klapeilla lämmittäminen on kuin käyttäisi aurinkopaneelia energian lähteenä. Puiden lehdet ovat paneelit. Niissä olevat viherhiukkaset ottavat talteen auringon säteilyn. Siitä syntyy vuosien mittaan puuainesta.

Kuiva klapipino vastaa akustoa. Pinosta saadaan tarpeen mukaan ainesta lämmitykseen. Lämmityksen tuottama hiilidioksidi palaa taas kasvien viherhiukkasiin. Näin pyörii ekologinen ja ekonominen energian tuotto pientaloissa.

Nykyisin haja-asutusalueen pientaloissa on peruslämpö verkkosähkön avulla. Sillä järjestetään peruslämmitys ja kosteiden tilojen lattioiden lämmitys. Täällä vakaassa Suomessa tämä toimii oikein hyvin.

Toisin kuuluu olevan naapurissa Ruotsissa. Siellä tuntuu olevan sodan uhka ja ihmisiä opastetaan varaamaan koteihinsa pattereilla toimivia radioita, vettä ja retkievästä. On se Ruotsissa erilaista.

Eelis Pulkkinen

Raanujärvi

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ikioma hiilinielu

Vähähiilistä kaasua Venäjältä Länsi-Eurooppaan

Biodieseliä tai kaasua tankkiin – sähköllä on matkaa rekkaliikenteen päästöjen vähentäjäksi