Mielipide

Ruokaketju tarvitsee yhteistyötä

Vanhasen kakkoshallituksen aloitettua työnsä maa- ja metsä­talousministeriö asetti marras­kuussa 2007 maatalouden tulo- ja kannattavuustyö­ryhmän seuraamaan maatalouden tulokehitykseen vaikuttavien tekijöiden kehitystä, ja tekemään ehdotuksia maatilojen kannattavuuden ja maatalous­yrittäjien tulokehityksen parantamiseksi. Toimin itse työryhmän puheenjohtajana.

Maaseudun Tulevaisuudessa olleesta haastattelussani käsiteltiin yhtä kyseisen työryhmän työn tärkeää osaa (MT 11.7.). Jutusta sai sen käsityksen, ettei oikein mitään saatu aikaiseksi. Se ei pidä paikkaansa.

Työryhmän kokouksissa oli mukana koko elintarvikeketju sekä tutkimus ja kuluttajat, yhdessä kokouksessa jopa Kilpailuviraston ylijohtaja. Yhteisymmärryksessä todettiin suomalaisen ruuantuotannon kiistattomat vahvuudet ja valtit.

Silloin pistettiin vauhtia muun muassa ruuan laatuketju­työlle ja valmisteltiin suomalaisen ruuan edistämisohjelma.

Maatalouden tulo- ja kannattavuustyöryhmän työn tuloksena turvattiin esimerkiksi alan investointi­mahdollisuudet lisäämällä Makeran rahoitusta.

Verotukseen tuli elinkeinon­harjoittajalle mahdollisuus valita pääomatulo-­osuudeksi nolla.

Myös maatalouden energia­veron palautuksia lisättiin ja tilusjärjestelyjä vauhditettiin lisärahoituksella. Ohjattiin lisätukea investoineille velkaisille tiloille ja laajennettiin valtionlainojen korkovapauden myöntämisalaa. Näiden lisäksi työryhmä teki joukon hyvin perusteltuja esityksiä seuraavan hallituksen työtä varten.

Maatalouden tulo- ja kannattavuustyöryhmän työssä yksi tärkeä osa oli elintarvikeketjun yhteistyön rakentaminen. Kun koko ketju tuottajasta alkaen yhdessä edistää ruuan markkinointia, selvittää, mihin suuntaan tuotantoa pitää kehittää kuluttajien toiveiden huomioimiseksi, ja innovoi, niin tuloksia syntyy.

Vuonna 2010 aika ei ollut vielä kypsä koko ketjun yhteistyölle. Nyt vuorineuvos Karhisen tehtävä on löytää keinoja maatalouden kannattavuuden parantamiseksi.

Elintarvikemarkkinalaki tulee ohjaamaan markkinoiden toimintaan reiluutta. Tuottajan oikeusturvaa pitää ehdottomasti parantaa tuotanto­sopimuksilla.

Sirkka-Liisa Anttila

kansanedustaja (kesk.)

ministeri 2007–2011

Aiheeseen liittyvät artikkelit

MMM toivoo edistystä cap-uudistukseen ja tarjoaa kokousedustajille kotimaista ruokaa

Viljelijä tyrmää puheet sikatalouden noususuhdanteesta: "Kotieläintilojen huono kannattavuus näkyy jo elämänlaadussa"

Raportti: Maatalouden tehostuminen pitää ruuan hinnan alhaalla seuraavat 10 vuotta – Tuotanto ylittää kysynnän, jolloin hinnat polkevat paikallaan