Mielipide

Cafee of cartoons vastaa Maaseudun Tulevaisuuden uutiseen

Maaseudun Tulevaisuus uutisoi muumikahvilaketju Cafee of cartoonsin taloudesta ja osakkaiden välisistä riidoista (MT.fi 12.7. ja MT 13.7). Haluan korjata artikkelissa esitettyjä väittämiä.

Juttu oli kokonaisuudessaan räikeän tarkoituksen­hakuinen Haisuli-viittauksineen ja virheellisine painotuksineen. Jutussa tukeuduttiin vahvasti piensijoittajaryhmän edus­miehen Sverker Littorinin kertomaan. Lisäksi siinä esitetään väitteitä, joista minulta ei kysytty mitään.

Esimerkkinä mainittakoon ruotsalaisen sijoittajaryhmän tekemä rikosilmoitus epäillyistä taloudellisista väärinkäytöksistä. Luin tästä asiasta ensimmäisen kerran MT:n jutussa, eikä yksikään viranomainen ole toistaiseksi ottanut minuun yhteyttä.

Uutisen mukaan Littorin tuli yhtiöön mukaan vasta sen hakiessa kansainvälistymistä. Hän tuli kuitenkin mukaan jo alkuvaiheessa ennen kuin ensimmäistäkään kahvilaa oli edes avattu.

Uutisessa Littorinin kerrottiin vetäytyneen yhtiön hallituksesta lokakuussa 2017. Hän ei jättänyt hallitusta, vaan siirtyi tuolloin sen rivijäseneksi hallituksen puheenjohtajan paikalta.

Littorin jatkoi tehtävässä tammikuulle 2018, jolloin hän erosi hallituksesta ilmoituksellaan PRH:lle informoimatta siitä hallitusta sanallakaan. Ero selvisi hallitukselle maalis­kuussa 2018, joka tarkoittaa hallitusvastuun kestämistä siihen saakka.

MT:ssä Littorin kertoi pienosakkaiden odottavan yhä tarkastettua tilinpäätöstä vuodelta 2017. Kaikki osakkaat tiesivät, ettei rahaa tilin­tarkastukseen ollut. Kukaan osakkaista ei kuitenkaan ollut valmis osallistumaan sen kustannuksiin.

Olen itse ainoana osakkaana lainannut vuoden 2018 puolella yritykselle rahaa – yhteensä noin 40 000 euroa.

MT kertoi kahvilayhtiön jättäneen laskuja järjestelmällisesti maksamatta. Jos yrityksen kassa on tyhjä ja se hakeutuu yrityssaneeraukseen, kyseessä on pelastus­toimi siihen, että laskut saadaan maksettua.

MT käsitteli myös pien­osakkaiden vaatimusta päättää erityistilintarkastuksen järjestämisestä yhtiökokouksessa 16.7.

Virallisessa muodossa pyyntö erityistilintarkastuksesta tuli vasta kokous­kutsujen lähettämisen jälkeen, jolloin osakeyhtiölaki yksiselitteisesti kieltää minkään asian lisäämisen kokouksen asialistalle ilman kaikkien osakkaiden läsnäoloa ja hyväksyntää.

MT:n uutisen mukaan yritys olisi ilmoittanut viidelle yt-neuvotteluissa irtisanotulle, ettei se maksa palkkasaatavia. Todellisuudessa palkkasaatavat oltiin valmiita maksamaan osissa. Neljä viidestä irtisanotusta halusi kuitenkin itse kääntyä suoraan Palkkaturvan puoleen.

MT uutisoi, että Cafee of cartoons on maksanut ruotsalaisen PR-toimiston ­12 000 euron laskusta vain 4 000 euroa, mutta esittänyt feikkipankkikuiteilla maksaneensa rahat.

Uutisessa Dominika Peczynski siis syyttää yritystämme kuittien väärentämisestä Ruotsin tytäryhtiön osalta. Pr-toimisto Mafioso PR on kuitenkin suostunut maksujärjestelyyn, ja ainoa kuitti­virhe on heidän itsensä laittama väärä bankgiro-numero. Kyseinen yhtiö ei myöskään ole konsultoinut rahoituksen järjestämisessä, vaikka jutussa niin sanottiin.

Sanna Kiiski

toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja

Cafee of cartoons

Alkuperäinen MT:n uutinen:

Muumikahvilaketjun omistajat täydessä riidassa, yhtiö hakee yrityssaneeraukseen, rikosilmoitus Ruotsissa: Kuka on Haisuli?

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Muumikahvilayritys konkurssiin – "Yhtiö ei koskaan tarkistuttanut viime vuoden tilejään"

Rovaniemen muumikahvilan jatko katkolla: "Toimitilan irtisanominen tuli täytenä yllätyksenä"

Muumikahvilayhtiö Cafee of cartoons päätti jatkaa saneerausmenettelyä