Mielipide

Maitoko vaarallista?

Olen 74-vuotias emäntä ja kasvanut maatalossa ja lypsänyt lehmiä 52 vuotta. Joka päivä 68 vuotta olen juonut käsittelemätöntä lehmän maitoa. Koskaan en ole tullut lehmänmaidosta kipeäksi.

Hyvän maidon tuottamisen edellytys on terve lehmä, terve lypsäjä (ei tartuntatautia), hyvät rehut ja puhdas vesi, huolellinen maidon lypsy, käsittelypuhdistus, jäähdytys ja säilytys kylmässä.

Kaupan maito on huonommin vatsassa sulavaa, tulee ilma­vaivoja ynnä muuta sellaista. Siksi ostan luomu­maitoa, jota ei ole liikaa käsitelty vain pastöroitu.

Miksi tavallista maitoa ei myydä ilman homogenointia? Taitaa syynä olla kaupan ahneus. Ei vastalypsetty maito ole raakaa vaan parasta, mutta nykyaika on tehnyt kaiken niin monimutkaiseksi.

Muuten Suomi taitaa johtaa maailmassa maidon pilaamista liian monella käsittelyllä. Amerikassa kuulemma myydään kaupassa vain kahta erilaista maitoa.

Maidon ravintoarvo on aivan ylivoimainen. Sillä kasvaa lapsi ja eläimen vasikka.

Marjatta Flinkman

emäntä

Orimattila

Lue lisää

Petäistö: "Suomessa tartun aina vanhimpiin, jo tarjoukseen menneisiin juustoihin – niissä alkaa olla makua"

Maitosuomen tuottajille suunnitteilla sopimusmäärien hakukierros: "Koko ajan tapahtuu sukupolvenvaihdoksia ja tilakauppoja, ja sopimusmäärien täytyy elää niiden mukana"

Arvaatko, mitkä ovat Suomen neljä suurinta maitopitäjää? Vinkki: Kaikkien nimet alkavat K-kirjaimella

Hammaslääkärilehti: Kasvijuomien runsas käyttö voi aiheuttaa kariesta