Mielipide

Maapallo – lahja jonka olemme valmiit tuhoamaan

Lukijalta 25.07.2018

Yksi ihmisen onnellisimpia elämänvaiheita oli kiertolaisen elämää harjoittanut esi-isämme.

Elämälle otollisten olojen syntyminen maapallolle oli tuhansien onnellisten sattumien summa ja vei miljoonia vuosia. Tuskinpa missään universumissa yhdellä taivaankappaleella tavataan vastaavanlaista elämän monimuotoisuutta.

Jos sellainen joskus löytyy, toivottavasti ihmiset eivät sitä löydä. Ihminen on omalla planeetallaan onnistunut hävittämään suurimman osan monimuotoisuudesta ja alistamaan muun luomakunnan omiin tarkoituksiinsa.

Yksi ihmisen onnellisimpia elämänvaiheita oli kiertolaisen elämää harjoittanut esi-isämme. Hänen tärkein tehtävänsä oli hankkia ravinto itselleen ja jälkeläisilleen. Lopun aikaa pieni yhteisö vietti aikaa, jota eivät rasittaneet työmurheet puhumattakaan rahahuolista tai paineista kerskakulutukseen. Luonto ja ihminen elivät tasapainossa.

Vähitellen ihminen laajensi reviiriään ja oppi siirtymään mantereelta toiselle. Seurauksena oli ekokatastrofi kuten Australiassa ja Amerikan mantereilla. Tulokkaiden elämäntavat ja mukanaan tuomat taudit hävittivät jopa puolet alkuperäiskasvustosta ja eläimistä.

Käänteentekevää ihmiskunnan historiassa oli paimentolaisuudesta siirtyminen pysyväisasutukseen. Ihminen oli oppinut viljelemään usean sadon tuottavia viljakasveja, papuja, juureksia ja hedelmiä.

Nyt olemme tilanteessa, jossa maapallon väkiluku kasvaa kolmanneksella ja luonnonvarojen käytön rajat tulevat vastaan viimeistään seuraavalle sukupolvelle. Kolmannes maailman pinta-alasta on ruuantuotannossa.

Kasvava väestö kuluttaa liikaa luonnonvaroja, ja luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen haittaa jo kahta ihmistä viidestä. Lajien elinympäristöjen pirstoutuminen heikentää hyötyeläinten, kuten pölyttä­jien elämää.

Ilmaston lämpenemin muuttaa yhä suurempia alueita kelvottomiksi kuiviksi aavikoiksi ja suuret väestökeskukset kärsivät puhtaan veden puutteesta. Ilmastonmuutos ja elinympäristön heikkeneminen lisäävät epävakautta ja käynnistävät konflikteja jo ennestään epävakailla alueilla. Hallitsemattomat muutto­liikkeet ovat huomista päivää.

Samaan aikaan huumeiden välittämisestä ja asekaupasta on tullut tuottoisimpia liiketoimintoja. Viime vuonna maailman sotilasmenot olivat lähes 1 500 miljardia euroa ja huumekaupassa pyörii noin 300 miljardia. EU:n budjetti on tälle vuodelle 160 miljardia.

On tultu viimeiselle rajalle. Ei ole enää ihminen vastaan muu luomakunta vaan ihminen vastaan ihminen.

Kuka saa arveluttavan kunnian sammuttaa kotiplaneettamme valot?

Paavo Kajander

metsänhoitaja

Pori

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT