Mielipide

Järeämmin villisikaa torjumaan

Miten ministeri Jari Leppä aikoo ”torjua järeämmin” afrikkalaisen sikaruton tuloa. Olen vuosien varrella jonkin verran seurannut Viron villisika­ongelmaa.

Nykyisillä estotoimilla rutto tulee varmasti Suomeen. Jopa navettakärpäsessä virus pysyy elossa kaksi päivää. Mitä tapahtuu niiden eläinten mukana, jotka ravaavat tai lentävät rajan yli edestakaisin saastuneella lihalla lihoneina, puhumattakaan villisikojen ja ihmisten liikkumisesta.

Jos rutto iskee villisikoihin ja kasvatussikoihin, onko poliitikoilla ja metsästäjillä yhtä kova into ”korjuutöihin”, mitä on jauhettu susista Suomessa vuosikaudet?

Epäilen, ettei Suomessa pystytä samoihin toimiin ja tuloksiin, mihin Virossa on pystytty. Vaikka villisikoja on Suomessa paljon vähemmän ja metsät avoimempia kuin Virossa.

Viron ympäristöviraston tiedotteen mukaan 2017–2018 metsästyskaudella 7 557 villisian metsästysvelvoite toteutui. Metsästäjät tiedostivat hyvin tilanteen vakavuuden.

Sitä odotellessa.

Jukka Hakala

Teuva

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Nyt se varmistui: Hirvieläintä ajavan koiran sallittu säkäkorkeusraja on kesäkuun alusta alkaen 39 senttimetriä

Kiinasta yritettiin salakuljettaa 50 konttia sianlihaa Yhdysvaltoihin

Suuri maatalousinvestoija Rabobank tähyää Afrikkaan – Pankki toivoo EU:n maatalouspolitiikasta ennustettavampaa investointien tueksi