Mielipide

Metsästyslaissa vielä tekemistä

Lukijalta 15.08.2018

Onko läheisyys riistapeltoon 50 vai 500 metriä vai jotain muuta?

Metsästyskausi alkoi kyyhkyjahdilla, mutta vasta 20.8. alkava karhu- ja vesilintujahti saa metsämiehet todella liikkeelle.

Metsästys on harrastuksena hyvässä myötätuulessa ja hyväksytään yleisesti suomalaisessa yhteiskunnassa.

Ylen TV1:llä 12.8. Kimmo Ohtosen ohjelmalla Salametsästäjien reviiri, haluttiin jälleen tarkoituksella musta­maalata myös rehellisten metsästäjien mainetta heti jahtikauden alussa.

Valtaosa metsästäjistä noudattaa sääntöjä.

Huhuja salametsästyksestä on aina ollut, mutta vanha totuus lienee voimassa eli ellei ole vainajaa, ei ole tuomittavaa tekoa.

Lakeja on kaikkien noudatettava, eivätkä hyvät tavatkaan maksa mitään. Nämä asiat suurin osa metsästäjistä hallitsee.

Tällä hallituskaudella on tehty muutamia merkittäviä päätöksiä, mutta metsästys­laissa on vielä paljon teke­mistä.

Hirvenmetsästyksessä vasasuoja kuuluu edelleen eettisiin sääntöihin – vasallisia naaraita ei saa ampua. Vahingon sattuessa metsästäjä ei kuitenkaan enää joudu käräjille. Menettely on nyt kuten muissakin EU:n maissa. Vasasuoja säilyy, mutta metsästäjän oikeusturva parani.

Valitettavasti karhumetsästykseen ei vielä saatu tarkennusta viljapellon, riistalaitumen ja riistapellon ravintohoukuttimena käytöstä. Olen sitä eduskunnassa vaatinut jo kolme vuotta sitten.

Metsästyslain 33. pykälä uudistettiin viime vaali­kaudella ja muutos tuli voimaan 1.8.2015. Lain perusteluissa on ravintohoukuttimen (viljapellot, riistapellot, riistalaitumet) kohdalla kirjaus, joka tekee lain noudattamisen karhun­metsästyksessä erittäin hankalaksi. Viljapellolta saa käynnistää metsästyksen, mutta karhua ei saa ampua viljapeltoon, josta sato on vielä korjaamatta.

Riistalaitumelta, riista­pellolta tai niiden läheisyydestä karhujahtia ei saa aloittaa. Se tulkitaan lain mukaan ravintohoukuttimen käytöksi.

Karhunmetsästyksessä on usein metsästysalueita, joissa lyhyiden välimatkojen sisällä on viljapeltoja, riistalaitumia sekä riistapeltoja.

Tällaisella alueella karhunmetsästys on tarpeettoman vaikeaa nykylainsäädännön mukaan.

Yksi tärkeimmistä ongelmista karhunmetsästyksessä on, että riistalaitumen tai riistapellon läheisyyttä ei ole säädöksissä erikseen mainittu. Onko läheisyys 50 vai 500 metriä vai jotain muuta?

Tähän on saatava pikaisesti ministeriöstä selvyys ja mieluimmin sallittava ravintohoukuttimen käyttö karhunmetsästyksessä.

Yhden uhan harrastukselle tuo Euroopan kemikaali­viraston suunnittelema lyijyhaulien kielto.

Se lopettaisi käytännössä lyijyhaulien käytön kaikessa metsästyksessä. Suomen on välittömästi torjuttava tämä ehdotus.

Kari Kulmala

kansanedustaja (sin.)

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT