Mielipide

Sahat tärkeitä energiantuottajia

Lukijalta 22.08.2018

Sahat ovat tärkeitä puun jalostajia, sillä ne maksavat 70 prosenttia metsänmyyjän saamasta puutilistä.

Selluteollisuudessa tarvittava vanhan puun kuitu saadaan sahojen sivutuotteista.

Sahat ovat kuitenkin jääneet yhteistyössä altavastaajiksi, sillä yhteistyö ei velvoita teollisuutta ottamaan vastaan näitä tuotteita yli oman tarpeen.

On tapauksia, joissa sahat ovat joutuneet viemään sivutuotteitaan Ruotsiin saakka.

Näin on käynyt muun muassa Junnikkalan sahalle Kalajoella ja Lappipanelille Kuusamossa.

Sahat tuottavat myös energiaa, ja hiljaisen rakentamisen kausina se saattaa kohota yrityksen päätuotteeksi. Sahojen energiaksi sopivien jakeiden kokonaismäärä vastaa yhden suuren ydinvoimalan vuosi­tuotantoa.

Tukista saadaan 45 prosenttia lankkua ja lautaa. Energiaksi sopivien jätteiden ja sivutuotteiden osuus on 55 prosenttia, mutta niiden järkevälle käytölle ei aina löydy mahdollisuuksia.

Sahat eivät ole pientuottajien tapaan päässeet mukaan tuettuun energiantuotantoon kuten fossiilienergian maahantuojat.

Sahojen menestys takaa siis puunmyynnin jatkuvuuden, joten niiden lama-aikojen konkurssit tuovat metsätiloille epävarman, jopa vararikkoihin johtavan ajan.

Metsänomistaja huolehtii tietenkin ensisijaisesti oman metsätilansa taloudesta, mutta sahojen toimivuus on metsä­tilojen kannalta täysin välttämätöntä.

Maatilat ovat pyrkineet uusiutuvalla energiallaan mukaan tuettuun energiantuotantoon, mutta eivät ole siinä onnistuneet. Samaan ovat sahat pyrkineet erinomaisilla sivutuotteillaan, kuitenkin yhtä huonoin tuloksin.

Sahojen ja maa- ja metsä­tilojen yhteistyö auttaisi todennäköisesti näissä pyrkimyksissä.

Ulkomaisesta energiasta luopuminen ja kotimaiseen siirtyminen ratkaisisi suuren taloudellisen ongelman.

Suomi ei olisi tällä alalla edelläkävijä, vaan se kunnia kuuluu Saksalle ja Itävallalle. Näiden maiden pellot ja metsät ovat olleet tuetussa energiantuotannossa jo vuosi­kymmenien ajan.

Erkki Raudaskoski

Rovaniemi

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT